Прочитај ми чланак

Ђилас о ставу западних дипломата Странцима опозиција у Скупштини треба као икебана

0

Међународној заједници, која подржава Александра Вучића због тога што очекује да призна Косово, опозиција у парламенту треба као икебана када Вучић буде предложио свој план за Косово, каже председник Странке слободе и правде Драган Ђилас за Данас објашњавајући разлог због којег мишљење страних дипломата, да бојкот можда и није најбоље решење, неће променити одлуку опозиције да не изађе на наредне изборе.

Амбасадор Немачке Томас Шиб је јуче гостујући у Новом дану на телевизији Н1 рекао да бојкот никада није добар, али да је важно да опозиција мора да има услове да може да функционише и ради, те да због тога Немачка подржава дијалог власти и опозиције који је покренут на Факултету политичких наука.

Сумњичав став најутицајнијих светских земаља, које не разумеју најбоље концепт бојкота, опозицију ипак не може да разувери у убеђењу да на предстојеће гласање не изађе јер власт неће да испуни захтеве који су пред њу стављени пре више месеци.

– Потпуно је јасно да међународна заједница подржава Александра Вучића због тога што очекује да призна Косово. И зато жмуре на сва кршења људских права, на потпуну контролу медија, на уништавање свакога ко другачије мисли, на то што су европске интеграције Србије потпуно заустављене.

Таквој међународној заједници треба опозиција у парламенту као икебана када Вучић буде предложио његов историјски споразум који ће цео регион гурнути у додатну нестабилност и довести до нових сукоба за неку деценију. Као што сам већ више пута рекао и написао: За своју слободу ћемо се изборити сами, као много пута у нашој историји. Кад је изборимо знаћемо да је наша и да никоме ништа не дугујемо – каже Ђилас.

Немачки амбасадор је рекао да, начелно говорећи, бојкот није добар и да је за јаку демократију потребна јака опозиција у парламенту. Дијалог опозиције и Српске напредне странке је према његовим речима важан процес да се ствари покрену са мртве тачке, због чега се нада да ће се он наставити. „Начелно, поздрављамо тај дијалог, ради се о томе да опозиција треба да учествује на изборима који ће се одржати на пролеће. Опозиција је сигнализирала да ће бојкотовати зато што је сматрала да нису испуњени услови за фер изборе. И сада је у оквиру тог дијалога покушано да се покрену ствари са мртве тачке“, рекао је Шиб. Како је додао, политичка расправа треба да се одржава у парламенту, а да је за јаку демократију у парламенту потребна јака опозиција. „И зато кажемо да бојкот никада није добар. Али, важно је да опозиција мора да има услове да може да функционише и ради“, напоменуо је Шиб.

Немачки амбасадор је подсетио на извештај Европске комисије о напретку Србије, у којем су наведене јасне поруке да „услови у парламенту нису идеални“ и да их треба променити. Када је у питању стање у медијима, Шиб каже да је став јасан – слобода медија је важно постигнуће, а у тој области у Србији ситуација такође „није идеална и нешто се мора променити“.

„Могу само да укажем на извештај Европске комисије. Медијска стратегија, која још није усвојена, мора да буде примењена. Увек постоје медији који су више наклоњени власти или опозицији, али је важно да се оријентишу на одређеним стандардима. А да не да постоји слика која је црно-бела, већ и да се осврћу на сложене теме“, објаснио је Шиб.

И заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер недавно је изјавио да се САД надају да ће опозиција у Србији одустати од бојкота избора и да ће с представницима власти постићи договор о изборним условима.

Жељко Митровић изгубио на суду од Драгана Ђиласа

Први основни суд у Београду пресудио је да је Жељко Митровић, власник ТВ Пинк, крив за лажи и увреде које је, у једном од својих бројних „отворених писама“, изнео на рачун Драгана Ђиласа, лидера Странке слободе и правде.

Како се наводи у саопштењу Странке слободе и правде, Митровић је у октобру 2017. године у отвореном писму насловљеном са „Драги Ђики“, изнео низ лажи, тврдећи да је Ђилас „пљачкао град и државу, сваку фамилију и појединца понаособ, намештао тендере и крао грађане на изградњи мостова“, и то емитовао пуна три дана у разним терминима на својој телевизији. Суд је ове наводе, као и наводе да је Ђилас „хапсио лекаре“, оценио као нетачне и увредљиве и пресудио Митровићу да плати 200.000 динара.

Председник ССП Драган Ђилас изјавио је да је ово већ трећи судски поступак против Жељка Митровића који је добио, али да то није спречило власника ТВ Пинк да настави са изношењем неистина и увреда.

„Он плати хиљаду-две евра и настави да и даље о мени лаже милионе грађана. Подносићу и убудуће тужбе, али јавно постављам питање да ли су казне које суд одређује адекватне кад се види да немају никакав утицај и да се исте ствари понављају. Иста је ситуација и са лажима које изговарају Вучићи, Весићи, Информери и Српски телеграфи… Сви плате ове, за њих симболичне износе, и наставе са лажима. Питање је докле”, истакао је Ђилас.

Новац од одштете Ђилас ће, како је саопштила његова странка, уплатити у хуманитарне сврхе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!