Прочитај ми чланак

Ђилас: На новим изборима опозиција ће победити са још већом разликом

0

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да ће расписати изборе у Београду кад то опозиција буде желела, али је и упозорио да ће на њима опозиционе партије још "убедљивије изгубити". Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, у изјави за Нова.рс међутим наводи да на новим изборима, били они у децембру или марту, очекује још већу разлику у корист опозиције и смену власти у престоници.

Проглашени су коначни резултати избора у Београду, Скупштина још није конституисана, али је већ сада готово извесно да ће бити поновљени избори у главном граду.

Да је спреман на ново гласање у Београду, у недељу је поновио лидер СНС Александар Вучић, чија ће странка са СПС у градској скупштини имати тесну већину. Вучић је изјавио да ће изборе у престоници расписати кад опозиција то буде пожелела.

– Али требало би да размисле, јер ће изгубити убедљивије – поручио је Вучић гостујући на телевизији Прва.

Упитан да прокоментарише ову изјаву Вучића, Драган Ђилас за Нова.рс истиче да су у Београду опозиционе странке освојиле 70.000 гласова више од СНС-а и СПС-а.

– И то уз фантомске-уписане бираче, уз куповину гласова, уз притисак на запослене, уз медије који нису медији већ пропагандна гласила режима… Да имамо праве демократске изборе, владајуће странке не би освојиле ни трећину гласова – каже Ђилас.

Он наводи да су то чињенице које су свима јасне.

– Само неки то хоће да признају, а неки не. На новим изборима, били они у децембру или марту, очекујем још већу разлику у корист опозиције и смену власти у Београду – поручује Ђилас.

До сада су помињана два потенцијална термина за нове изборе – децембар и март. У овом тренутку чини се да је вероватније да грађани изађу на биралишта у марту, али о томе би требало да се договоре опозиционе странке. Како пише Нова.рс, разговора на ту тему није било.

Према коначним резултатима избора у Београду, коалиција око СНС освојила је 48 мандата или 38,02 одсто гласова, док је за савез који је предводио СПС гласало 6,99 одсто бирача, а у београдском парламенту имаће осам мандата.

Српска странка Заветници освојила је 3,5 одсто гласова или четири мандата, док је за листу окупљену око ССП, ДС и НС гласало 21,32 процента бирача и она ће у Скупштини Београда имати укупно 26 мандата.

Коалиција НАДА добила је 6,3 одсто гласача и седам мандата у парламенту, док је “Морамо” освојила 10,81 одсто гласова или 13 мандата. У београдску скупштину ушао је још Патриотски блок предвођен покретом Двери, који је добио 3,37 одсто гласова или четири мандата.