Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Када сам ја био градоначелник Београда, у Винчи није било пожара

0

Од 2008- 2013. године, када сам био градоначелник, у Винчи није било пожара. Данас се то дешава сваки други дан, саопштио је Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде.

Фото: Јутјуб

 

До пожара долази због неправилног рада на депонији. Наиме, сваки товар смећа који дође мора да се сабија компакторима тешким 50 тона (два су купљена у то време) и булдожерима тешким 30 тона. Када се смеће сабије и спречи да се унутар њега задржи кисеоник, посипа се слојем земље или шута. Тако се спречава самозапаљивање смећа.

Пошто се то не ради на квалитетан начин већ годинама пожари су постали свакодневница.
Градска чистоћа је посао складиштења смећа у складу са пљачкашким уговором о изградњи спалионице требало да пренесе на Суез, односно фирму Беочиста енергија. Рок је био 2.август.

Иако уговор није до краја реализован Градска Чистоћа је почела да повлачи своју механизацију. У исто време започето је са убацивањем цеви у наслаге смећа како би се извукао метан што би омогућило прераду до сада складиштеног отпада. То је изузетно опасан подухват јер свака искра може да доведе до пожара.

Наравно, да је као последица оволиког незнања и немара дошло до пожара који је проузроковао да Београђани данима удишу ваздух штетан по здравље. На сву срећу, до сада није дошло до контакта између ватре и метана, јер би последице тога биле далеко горе, чак и у односу на ово што се сада дешава.