Прочитај ми чланак

Ђилас изнео план, па поручио Вучићу: Овакво ћемо те сменити

0

- Александар Вучић води негативну кампању против људи који су победили у Црној Гори, али и свих нас који их у Србији подржавају. Иза свих тих прича је Вучићева идеја да на чело безбедносног апарата у Црној Гори постави људе који ће га слушати, истакао је председник Странке слободе и правде, Драган Ђилас, у свом ображању народу, у петак 25 септембра.

А онда и додао:

– Тако планира да сакрије податке о сарадња два режима, као и пословне комбинације Александра Вучића и Мила Ђукановића. Желим искрено да победници избора у Црној Гори што пре формирају Владу, да решавају наслеђене финансијске и друге проблеме. Да ти људи крену заједно у изградњу државе и демонтирање тог апарата. Све који говоре о антисрпској Влади питам: „Да ли је Влада Мила Ђукановића била просрпска“ –

– Написао сам текст у подгоричким „Вијестима“, без тешких речи са идејом да престанемо да живимо у прошлости, не треба да будемо таоци два режима, већ да се окренемо будућности. Похвалио сам људе који су у изборној ноћи зауставили негативно скандирање Милу Ђукановићу и договорили јасне принципе на којима ће формирати Владу. То што они раде је одлично. Одговор Вучића је негативна кампања против људи који су победили у Црној Гори, али и свих нас који их у Србији подржавају – казао је Ђилас у ФБ ливе обраћању.

Он се осврнуо и на привођење чланова Народне странке који су лепили плакате у Новом Саду.

– Малтретирали су те људе и Борислава Новаковића. Шокирала ме сцена када је интервентна јединица полиције, људе који су лепили плакате третирала као криминалце. Натерали су их да стану уза зид са рукама изнад главе. Где су границе бешчашча, лудила и малтретирање грађана ове земље. Нико од тих људи није криминалац. Није постојао ниједан разлог да их малтретирају.

У наставку Ђилас је нагласио:

– Добили смо огроман број позива новинара са питањем: „Зашто не идемо на разговоре које организује део опозиције. Нико из ССП неће ићи на те разговоре, нити ће одговарати и објашњавати зашто ми нисмо тамо. Зашто? Не зато што са неким нећемо да сарађујемо. Хоћемо са сваким ко је против ове власти. Него зато што ми имамо јасан план по коме поступамо да бисмо дошли до тога да се овај режим овде промени.

– Тај план је подразумевао потписивање Споразума са народом, који у себи има члан у коме пише: „Нећемо изаћи на изборе под овим условима. И све највеће опозиционе странке су се тога држале и бојкотовали смо изборе заједно са грађанима и добили парламент у коме нема опозиције. То је прва тачка. Друга тачка је да кроз бојкот избора и све наше активности покажемо људима у Европи и европском парламенту да овде не постоје услови за фер и поштене изборе. Бојкот је то показао.

– Показало се да нема услова за изборе чак ни у градовима као што су Шабац и Параћин, где је опозиција била на власти претходних шест, осам или 20 година. Чак ни у Шапцу где су имали локалне медије нису могли грађани слободно да искажу своју вољу. Очигледно Небојша Зеленовић не може да победи на тим изборима у оваквим условима. Одмах после тих избора, добили смо више званичних порука из Европе да су то били нефер, непоштени избори. Затим су европосланици поставили питање легитимитета такве власти у Србији.

– Три посланичке групе у Европском парламенту су потписале подршку нашим захтевима да дође мисија која ће водити преговоре и која ће довести до споразума по коме ће се избори одржати. Да вас подсетим иста ствар се десила у Северној Македонији, иста ствар се још пре четири године десила у Црној Гори. На основу тих споразума промењена је власт. Тиме се сада бавимо. Тек када дођемо до фер услова онда ћемо се бавити проналажењем људи који ће бити на листама. То је трећи корак. Држимо се нашег плана“.