Прочитај ми чланак

ЂИЛАС ИСПРЕД СКУПШТИНЕ: Ово је вођа Вучићевих батинаша који туку народ по улицама

0

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, обратио се данас испред Скупштине Србије окупљеним новинарима а поводом дешавања у Београду претходних вечери и бруталности полицијие у опреми и цивили на демонстрантима.

Он је изнео детаље о претученима и приведеним људима и означио Ивана Ристића, помоћника директора полиције, као вођу параполицијских снага.

На самом почетку, Ђилас је казао да је су претходних дана испред Народне скупштине терор државе осетили млади људи, а међу њима и један професор Прве београдске гимназије, који је, како каже покушао да одбрани те младе људе, међу којима је било и девојака, а и бруталне интервенције полиције.

“Нико од њих ниједним својим поступком није испровоцирао овакву злочиначку акцију Вучићеве полиције. Полиција је изашла из Скупштине непосредно пошто је неко од прусутних исцепао заставу СНС. Цепање страначке заставе не представља кршење закона. Застава СНС није застава државе, без обзира што би режим то волео да буде. И неће никад бити. То ће бити застава која ће бити уписана у историји као застава срамоте. Акција полиције пказује да они не бране ни државу, ни државне објекте, већ само режим Александра Вучића. Грађане данас у Србији не брани нико осим часних људи у полицији, којих има доста. У борби против короне их не брани здравствени систем који је пукао, не брани министар здравља, који је пре два дана рекао да ће корона бити готова. Бране их лекари и медицинско особље у немогућим условима. Држава не брани никога јер држава не постоји.”

Ђилас је том приликом показао неке од фотографија, на којима је се виде приведени на улици, који на себи немају повреде, а онда фотографије после изласка из полиције, где се види да су добили батине.

“Има много снимака. Не знамо ко је од њих пребијен на улици, у марици или полицијској станици, или можда овде у холу Народне скупштине која је претхоних вечери, као што знате, и форамлно претворена у затвор. Али зато знамо ко је командовао тим параполицијским снагама. То су хулиганско-батинашки одреди, јер да су то били полицајци, морали би да на јасном месту имају ознаке да припадају полицији.”

Лидер ССП-а је казао да је ова параполицијска формација настала у време када је државна секретарка МУП-а била Дијана Хркаловић, а потом показао фотографије и означио, како каже, команданта те формације.

“Његово име је Иван Ристић, тренутно је помоћник директора полиције. Био је члан обезбеђења Небојше Стефановића када је поредседавао Скупштином Србије, после тога је постао шеф кабинета министра полиције. Има факултетску диплому стечену у касним годинама, под сумњивим околностима, на Алфа универзитету. Ристић је са тог места отишао после афере у којој су се појавили подаци да су мигранти превожени са македонске границе до европских земаља и за то узиман новац, за превоз у аутобусима Ластре из Лазаревца. После тога је постављен на место помоћника директора полиције. Ови људи се понашају као хулигани и криминалци, а не као полицајци. И једнога дана ће одговарати за свако батинање и шутирање људи на улици, за стављање ноге на главу човеку који је претходно био претучен, и који не пружа отпор. Одговараће да се више никада у Србији не би поновило.”

Ђилас је казао да је јуче пред судије изведено преко 70 људи, углавном са захтевима тужилаца да им се одреди притвор. Како каже, многе од судија су одбиле захтеве, те су приведени пуштени на слободу, али и да има оних којима је одређен притвор од 30 дана.

“Успоставили смо нови телефонски број 062/294-901, на који могу да позову притворени и породице, ми ћемо обезбедити правну помоћ, потпуно бесплатно. Да покушамо да им помогнемо, да што пре изађу на слободу.”