Прочитај ми чланак

ЂИЛАС ХОЋЕ две најјаче фотеље

0

Још неизвесно ко ће се све придружити опозиционом "Савезу за Србију", проблем расподела функција. Партнерима смета што је Љубан Панић виђен за генералног секретара

БИВШИ градоначелник Београда Драган Ђилас, који планира да оснује опозициони блок „Савез за Србију“, засад може да рачуна на подршку Левице Борка Стефановића, док се његови остали партнери из коалиције на недавним престоничким изборима – премишљају.

Саша Јанковић, из Покрета слободних грађана, и Вук Јеремић, председник Народне странке, још нису донели одлуку о приступању савезу који би свој политички живот требало да започне 9. маја.

Незванично, смета им што су за многе Ђиласове предлоге сазнали из медија, али и што ће некадашњи први човек Београда заузети место менаџера савеза, а свом сараднику Љубану Панићу наменио је позицију секретара, односно главног оперативца. То практично значи да две кључне позиције у блоку иду Ђиласу. Лидери осталих партија у том фронту смењивали би се месечно на челу председништва.

Потпредседник НС Никола Јовановић каже да на столу постоји више предлога.

– Размотрићемо сваки предлог у интересу налажења најбоље форме за заједнички фронт опозиције.

Љубан Панић, који је незванично, камен спотицања, кратко нам је поручио:

– Нећу коментарисати ништа док се савез не формира.

Лидер Левице Борко Стефановић стаје раме уз раме са Ђиласом, али очекује да им се придруже и Јанковић и Јеремић, с којима су наступали на београдских изборима, али и ДС и остали који су „права опозиција“.

– Не видим зашто би било коме био проблем да Ђилас буде менаџер савеза. Он је освојио највише гласова на изборима у Београду и то му даје мандат да спроведе уједињавање опозиције – поручује Стефановић.

У „Савезу са Србију“ требало би да се нађу Покрет за преокрет Јанка Веселиновића, али и „Слога“ Жељка Веселиновића.

РЕЗЕРВНИ ПЛАН

КАКО смо сазнали, Ђилас би волео да види у савезу све партнере са београдских избора, али ако се то не деси, има и резервни план. Он ће у савез позвати и све локалне партије и покрете широм Србије.