Прочитај ми чланак

Ђилас: До краја године очекујем слободне изборе и одлазак овог режима у историју

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да прве следеће слободне изборе у Србији очекује већ крајем ове године.

У обраћању новинарима у Крагујевцу, Ђилас је рекао да ће на тим изборима актуелни режим „сав у аферама, повезан са криминалом, корупцијом и незнањем“, отићи у историју.

ФОТО: ССП

Како је навео, Крагујевац мора да води рачуна о својим великим компанијама, као што су Фијат (ФЦА) и наменска индустрија (Застава оружје), у којима ради око 7.000 људи.

Према његовим речима, држава већ осам година не ради ништа да се направи сарадња са великом компанијом ФЦА, да се она сачува и покрене производња новог модела и људи запосле.

Радницима се сада нуди да раде у Словачкој за плату од 800 евра, а где су трошкови 400 евра.

Ђилас је рекао да у Фијатовој фабрици и кооперантским фирмама у Крагујевцу ради око 4.000 радника, који своје плате троше том граду, у продавницама, пекарама…

– Када сачувате 4.000 радних места у тако великом систему, ви сте сачували бар четири пута толико радних места, за толико породица сте омогућили да пристојно живе – рекао је Ђилас.

Он је додао да држава мора да нађе начин у комуникацији са страним власницима, како људи да раде и да примају плате.

Председник ССП је рекао да држава не сме да дозволи да „Фијат сутра каже да овде више неће да ради“, јер су се удружили са Ситроеном и Пежоом и да им то више није потребно.

– Да је ССП на власти, он би разговарао са људима који воде Фијат и питао их шта треба да се уради да се настави развој фабрике у Крагујевцу, која је ‘жила куцавица’ целе ове регије – рекао је Ђилас.

Навео је да држава са својим учешћем у власништву треба да преузме део одговорности и уради све што треба за перспективу фабрике у Крагујевцу.

Како је казао, 3.000 људи ради у „Наменској“, другој „огромној“ фирми у Крагујевцу, која „има ту несрећу“ да је на њеном челу човек који је водио Крушик и довео га до потпуне пропасти.

Ђилас је рекао да у Крагујевцу мора да се заврши изградња Центра за матичне ћелије, који је започео професор Миодраг Стојковић