Прочитај ми чланак

Ђилас: Ако не уведемо санкције Русији последице по Србији биће катострафалне ВИДЕО

0

Председник Странке слободе и правде, Драган Ђилас, поручио је на Председништву странке да Србија мора да направи избор да ли жели да буде део Европе или ће јој по други пут у историји окренути леђа. Он је истакао да не можемо бити једина земља која није увела санкције Русији и да то што је он лично против санкција - није аргумент, а да се ССП не плаши тешкид одлука и непопуларних потеза.

„Одлуке ће бити тешке јер су тешка времена у којима живимо, а биће још тежа она која долазе… Поново, као пре 30 година, пред нама се налази избор – желимо ли да будемо део Европе чији смо и културно и историјски и политички неразградиви део, или ћемо други пут у историји нашег народа окренури леђа Европи и кренути путем изолације“, рекао је Ђилас на Председништву странке на којем је једногласно изабран за председника ССП.

Он је истакао да Србија не може да буде једина европска земља која није увела санкције Русији и да то што је он сам против санкција „јер знамо ко од њих највише страда“, у овој ситуацији није аргумент.

„Не можемо се одвајати од свих наших комшија. Замислите да живите у згради од 40 станова.

Проблем лифта и прокишњавања решаваћате са људима који живе у преосталих 39 станова. Можда у првој суседној згради живе неки људи које више волите, можда и боље комшије, али то није битно. Са њима ваш лифт не можете сређивати. А посебно не можете ако између ваше и те прве суседне зграде која вам је најближа, пролази аутопут са шест трака који не можете да пређете“, сликовито је објаснио ситуацију у којој се Србија налази.

Навео да дубина кризе у коју смо запали иде ка нерешивој, а да је деценија нестручног партијског кадрирања, пљачкања државних институција и јавних предузећа сада даје своје резултате.

Ђилас је казао да се Странка слободе и правде се не плаши доношења тешких одлука и повлачења непопуларних политичких потеза, као и да јој „није недостајало одговорности да започне процес залечења политичких подела и смањивања друштвених тензија“.

„Уверени смо да смо за Србију први учинили најважнији корак ка исцељењу. А колико је наше поступање важно и колико је исправно видеће се у времену које долази. Ми смо уверени да јесте“, рекао је лидер ССП и поручио да ће таквих потеза бити још.

Казао је да се визија ССП заснива на принципима државности и заштите националних интереса, на вредностима демократије и толеранције, на економском патриотизму и заштити оних који су најугроженији. „То је политика наше странке, то су циљеви око којих смо се окупили. То је интерес Србије“, нагласио је Ђилас.

Од сада само са онима са којима деле визију

Додао је да око политике странке више неће бити прављени компромиси и да су ту, како је рекао, грешку, начинили када су зарад јединства опозиције наступали са људима са којма не деле политичку визију.

„Следеће изборе ћемо искористити како бисмо са грађанима разговарали о нашој политици. Због тога ћемо на њих ићи или самостално или уз подршку организација које деле наше вредности и политичке ставове“, поручио је Ђилас.

„Режим оправдано критикујемо за много ствари. Између осталог за кадровска решења, за то што на челне позиције долазе људи без или са сумњивим дипломама, људи који ништа у животу нису радили, направили. Е па тај критеријум мора да важи и за све нас који од народа тражимо да нам да шансу да будемо власт. Са 25 година кад тражите посао питају вас шта сте завршили од школе, са 40 шта сте радили. Они који немају одговор на ово питање, они који дипломе из Митровице потврђују мастерима приватних факултета по Новом Саду, не могу бити људи који ће променити Србију. Не можемо са онима који мисле да смо народ бољи од других, али ни са онима који мисле да смо гори од других. Не можемо са онима који мисле да нам није место у Европи, али ни са онима који сматрају да без Европске уније ћемо умирати од глади“, казао је Ђилас.

Ђилас, који је поново изабран за председника Странке слободе и правде, предложио је пет потпредседника ССП, којима су делегати Скупштине такође дали неподелејну подршку. За потпредседнике ССП изабрани су Мариника Тепић, Дејан Булатовић, Борко Стефановић, Горан Петровић и Душан Никезић.