Прочитај ми чланак

ДЈБ предлаже закон о Косову по моделу односа Данске и Фарских Острва

0

Посланици покрета Доста је било (ДЈБ) у Скупштини Србије упутили су у скупштинску процедуру Предлог закона о Косову и Метохији који, како тврде, за циљ има решавање питања статуса Косова у складу са Уставом Србије, међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

У данашњем саопштењу наводе да је основ тог закона пресек Устава Србије и Резолуције 1244, а модел решења је однос Данске и Фарских Острва – која себе сматрају независном државом, а Данска их види као своју локалну самоуправу.

Фото: Н.С.

„Доношењем Закона о КиМ, користећи модел Фарских острва, а и многе друге примере који постоје у свету, Србија може без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово под свој уставно-правни поредак. Сагласност Албанаца за ово није потребна“, наглашава ДЈБ.

Образлажу да тај Предлог закона одређује сва питања, од држављанства и личних карата, до поделе/територијалне организације Косова, Заједнице српских општина, статуса четири општине на северу Косова, сва пореска питања, питања пензија и социјалне заштите, образовања, чланства у међународним организацијама, спортским организацијама, итд.

„Такође се дефинише платформа за све даље преговоре с Приштином око свих спорних питања, као што су питања имовине и територијалне организације аутономне покрајине. Осим ових спорних питања, Србија нема ниједан разлог да потписује било какав обавезујући споразум са Приштином. О столици тзв. Косова у Уједињеним нацијама не може бити речи. Косово и Метохија је саставни део Србије и тако ће и остати“, истакао је тај покрет.