Прочитај ми чланак

Дивља градња ишла преко Дијане, начелницима наређивала да не излазе на терен

0

Некадашња државна секретарка Министарства унутрашњих послова (МУП) Дијана Хркаловић ухапшена је у петак због сумње да је трговала утицајем у случају убиства каратисте Властимира Милошевића. Према незваничним сазнањима, Хрколовићева је била главна особа за дивљу градњу, како у Београду, тако и у другим градовима.

Хркаловићевој је у петак одређен притвор до 30 дана, а терети се да је утицала на свог некадашњег колегу Дејана Миленковића да касније достави тужилаштву анализе телефона које су одузете након убиства каратисте на шинама у центру Београду. Некадашња државна секретарка МУП својевремено је била “бог и батина” у српској полицији и, према сазнањима нашег листа, о свему се питала, док је министар тог ресора био Небојша Стефановић.

“Током Стефановићевог боравка у МУП, Хркаловићева је била главна за све ствари. Практично, све се питала, издавала наређења, иако је као млада ушла у безбедносне службе наше земље. Убрзо је стекла репутацију и знало се да она особа која се за све пита. Ипак, оно што није тако познато јесте да је бивша секретарка МУП велики новац стекла због дивље градње и сарадње с инвеститорима који су зидали. Готово да је сва дивља градња ишла преко ње”, каже извор нашег листа.

Како додаје, наводно је реч о огромним свотама новца које су то стечене.

“Реч је о милионским износима. Она је особа која је издавала наређење начелницима да њихови службеници не излазе на терене по пријавама. Део новца од дивље градње ишао је И у Српску напредну странку (СНС)”, каже извор.

Иначе, Хркаловићева је у петак приведена, а приликом претреса њеног стана заплењено је оружје, за које је поседовала дозволу, и панцир.

Тог дана, бивша секретарка МУП позвана је да се јави у Сектор унутрашње контроле (СУК), а убрзо након што је стигла у исти, уручено јој је решење о лишавању слободе.

Њено хапшење уследило је након што је инспектор Миленковић, иначе бивши шеф Службе за специјалне истражне методе, дао изјаву у тужилаштву, а против њега је, такође, поднета кривична пријава. Он је у свом исказу полицији констатовао да је због Хркаловићеве извештаје анализа телефона у поступку за убиство каратисте Милошевића доставио касно, због чега тужилаштво није могло да се спреми за тај судски процес.

Иначе, убиство Милошевића и дан данас не престаје да интригира јавност. Реч је о поступку у коме се, између осталог, судило ухапшеним вођама навијача Вељку Беливуку и Марку Миљковићу.

Беливук је у поменутом поступку од првоосумњиченог, оптужен само за помагање, а потом и ослобођен.

Поступак је обележио мистериозан нестанак ДНК трага са врата зграде у којој је убијени Милошевић живео, а који је наводно припадао Беливуку.

Судска вештакиња је током поступка изјавила да је реч о грешки у комуникацији полиције и ње, те да ДНК не припада Беливуку.

Ухапшена Хркаловићева је протеклих година у више наврата довођена у везу с навијачком групом „Принципи“, односно њеним вођама Беливуком и Миљковићем. Ипак, наводи никада досад нису потврђени.

Важила је за најближу сарадницу тадашњег министра полиције, сада одбране, Небојшу Стефановића.
Кршила законе, било пријава

У неколико наврата полицајци су пријављивали Хркаловић да крши закон. Полицајац Дејан Трипковић пријавио је 2015. године Хркаловић да је као заменица шефа кабинета министра полиције наредила да полицијско Одељење за послове безбедности при кабинету незаконито прати новинаре.

Годину дана касније двојица полицајаца поднела су кривичну пријаву против надређених, међу којима и Хркаловић, јер су наводно полицајце из Одељења за опсервацију и документовање ангажовали у нелегалним операцијама, међу којима је и посета Поточарима тада премијера Александра Вучића.

Полицајци Младен Трбовић и Милан Думановић, који су поднели пријаву, навели су да су овом скупу присуствовали без легитимација, а тек накнадно су сазнали да је у званичним документима нетачно заведено да су тог дана били на задатку у Србији.