Прочитај ми чланак

ДИРЕКТОР НАТО: СРБ и Нато негују снажно пријатељство, Бг је партнер коме верујемо

0

Директор НАТО за политику безбедности и пријатељства Џемс Меки изјавио је јуче у Београду да Србија и Алијасна негују снажно пријатељство.

Србија је партнер коме НАТО верује и са којом ће спровести више од 200 активности на основу недавно закљученог плана, рекао је званичник НАТО Џејмс Меки и додао да Србија има право да бира да ли ће сарађивати са Москвом или Алијансом, те да то није прича о конкуренцији између Русије и НАТО-а на Западном Балкану, како неки покушавају да представе.

Србија је партнер коме НАТО верује и са којом ће спровести више од 200 активности на основу недавно закљученог плана

„Србија има право да донесе тај избор, а НАТО је веома заинтересован за сарадњу са Србијом, пошто нам је она добар и поуздан партнер. Неки покушавају да причају о конкуренцији између НАТО-а и Русије на Западном Балкану. Не мислим да је то случај“, рекао је Меки за Танјуг на пријему поводом холандског преузимања улоге НАТО контакт амбасаде у Србији.

Меки, директор за политику безбедности и партнерства у Сектору за политичка и безбедносна питања у НАТО сматра да је суштина да свако има могућност да сарађује с ким жели.

„Ако Србија бира да сарађује са Русијом, као независна земља има право да то одлучи. Ако одлучи да сарађује са НАТО-ом, што ради често и у великој мери, у стотинама активности, то је такође сарадња о којој одлучује“, навео је Меки и додао да у новом управо закљученом Плану постоји преко 200 активности само између Србије и НАТО-а.

То уопште не укључује билатералне активности Србије и појединачних чланица НАТО-а, а тих активности може бити још неколико стотина, рекао је Меки и додао да то показује да је Србија отворена за сарадњу са многим земљама.

НАТО много цени однос који има са Србијом

Мислим да НАТО покушава да објасни да и између Србије и НАТО-а постоји значајна сарадња, рекао је он и додао да НАТО много цени однос који има са Србијом.

„Циљ НАТО-а у сарадњи са Србијом је да помаже Србији да спроводи реформе, да помогне да регион буде сигурнији, и да радимо на међународним безбедносним питањима са партнером коме верујемо, а то је Србија“, рекао је Меки.

Додао је да од Србије зависи одлука о томе шта жели да ради са НАТО-ом, те да је Србија дугорочни партнер Алијансе.

„Радимо са Србијом како бисмо изградили капацитет и способности Војске Србије, како би Србија и њен народ били безбеднији“, рекао је Меки.

Према његовим речима, свака земља би требало да може да бира сопствену спољну политику.

„Србија је војно неутрална земља и НАТО то у потпуности поштује“, каже Меки и подсећа да у Плану који Србија има са НАТО-ом пише да ће сарадња бити на основама војне неутралности Србије.

НАТО, додао је, истиче да неутралност не подразумева изолацију.

Подсетио је да НАТО сарађује са земљама попут Аустрије и Швајцарске, које су, као и Србија, неутралне.

Према недавно обновљеном Индивидуалном акционом плану партнерства до 2021. између Алијансе и Србије заједнички ће се радити на више од 200 активности

Према недавно обновљеном Индивидуалном акционом плану партнерства до 2021. између Алијансе и Србије заједнички ће се радити на више од 200 активности које поштују војну неутралност Србије.

„Разлог зашто се бавимо тим активностима и радимо на прокламованим циљевима је тај што смо суседи. А кад суседи раде заједно на заједничким безбедносним изазовима сви смо сигурнији и сви имамо корист“, рекао је Маки и додао да је главни циљ НАТО-а на Западном Балкану изградња мира и стабилности.

НАТО и Србија сарађују у регионалном контексту, на припремама за управљање последицама природних непогода и земљотреса, али и јачање капацитета и помоћ при уништењу опасних експлозива и нестабилног наоружања, рекао је Маки.

Са Србијом сарађујемо и на међународном плану – српске снаге доприносе међународним мировним операцијама, а видан је допринос у обуци војних лекара у Ираку, навео је Маки и додао да се радује мандату Амбасаде Холандије као контакт амбасаде која ће представљати НАТО и помагати да се рашири порука НАТО-а.

На скупу пред бројним званицама међу којима су били шеф делегације ЕУ Сем Фабрици и министар одбране Александар Вулин, говорили су амбасадори Холандије Хилес Бесхор Плух и Норвешке Јерн Еуген Јелста, као и амбасадор Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова, а амбасадор Плух је поручио: „Србију сматрамо за партнера и пријатеља у важним циљевима које су пред алијансом у наредном периоду“.