Прочитај ми чланак

Директор фирме „Јадран“ (милионски послови из буџета), повезан са Шапићем

0

Никола Малбаша, стопроцентни власник фирме "Јадран", која је у последње време постала рекордер по броју добијених послова од државе (из буџета), јавних предузећа и институција, има веома занимљив ангажман ван овог бизниса.

И док су сви обраћали пажњу на „Миленијум тим“ и „Нови Пазар пут„, две од ко зна колико фирми за које би се могло рећи да су у милости власти, судећи по количини послова које добијају на државним тендерима, некако на мала врата у лигу „великих играча“ ушетао је „Јадран„. По подацима са сајта Агенције за привредне регистре, та компанија требало би да се бави завршним радовима у грађевинарству, антикорозивном заштитом, спољном и унутрашњом трговином.

Импресиван је, међутим, број послова које је ова фирма добила током 2022. године. Тако је у само једном месецу добила чак девет уговора, а у једном дану уговорила је четири посла. На тендерима учествује углавном у конзорцијумима, неретко као једини понуђач, а на први поглед чини се да раде готово све – од сече траве и растиња, преко изградњи, санација и одржавања путева.

Послови Јадрана

Чак четири уговора 31. августа прошле године “Војводина воде” доделиле су „Јадрану“ који је на тим тендерима наступао заједно с фирмом „Тамиш Дунав“. Реч је о радовима на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта. Уговори су склопљени за општине Ковин, Ковачицу, Алибунар и Пландиште, а њихова вредност креће се између 9,6 милиона динара до 18,8 милиона.

У новембру 2022. „Јадран“ на тендерима добија још седам послова. Укупна вредност највреднијег, који су добили у конзорцијуму с „Миленијум тимом“ и фирмом „Телесец“, износи око 5,3 милијарде динара (око 45 милиона евра).

Вредан уговор у истом месецу та компанија склопила је и с ЕПС-ом. На тендеру за набавку материјала и замену ватросталног озида и скеларско излатерске радове на капиталном ремонту блока А5 ТЕНТ-а „Јадран“ је учествовао у групи с још три понуђача – “Про тентом”, “ПДВ Инжењерингом” и компанијом “ИЗО Екомонт”, а одређене су и три фирме као подизвођачи. Укупна вредност тог посла износила је око 840 милиона динара без ПДВ-а (око 7,1 милиона евра).

ЕПС је “Јадрану” доделио посао и 31. октобра у вредности од око 2,9 милиона динара без ПДВ, као и 24. августа у вредности од око 800.000 динара. Током прошле године иста фирма од Електропривреде Србије добила је 10 послова у конзорцијумима. Највреднији је склопљен у групи понуђача с компанијама “Енерготехна Јужна Бачка”, “Хидро Тан” и “Сецуритон”, и то за “напајање ОДГ система сабирница 21КВ Б1 и Б2”. Укупна вредност овог посла је 526.995.624 динара са ПДВ-ом (око 4,5 милиона евра).

Самостално или у конзорцијумима „Јадран“ је добијао уговоре и од Електромреже Србија, а вредност уговора кретала се од око 61 милиона до 373 милиона динара. Највреднији уговор склопљен је за АКЗ радове у марту прошле године, а занимљива је висина суме коју је „Јадран“ добио за кошење траве. Та услуга ЕМС је коштала чак 221,7 милиона динара с ПДВ-ом (око 1,9 милиона евра). Слично је и са сечењем растиња, коју је иста државна компанија платила 199,6 милиона динара (око 1,7 милиона евра).

Спортски ангажман

На први поглед, нема веза „Јадрана“ с истакнутим структурама власти. Ипак, занимљива је чињеница да је поменути Никола Малбаша, власник „Јадрана“, уједно и председник ватерполо клуба Нови Београд у којем „ведри и облачи“ градоначелник Београда Александар Шапић.

Током прошле године, на званичном сајту пливачког и ватерполо клуба Нови Београд, објављено је да је поменути клуб „проширио круг спонзора и с поносом представио своје нове партнере“. Том приликом, испред Шапићевог клуба огласио се управо Малбаша следећим речима:

„Велико ми је задовољство да ватерполо клуб Нови Београд крупним корацима иде напред, и то на свим пољима. На спортском плану, односно резултатски, бележимо убедљиве победе, али успешни смо и ван базена, у организационом и пословном смислу. Доказ томе је и то што ширимо круг наших спонзора и партнера“, рекао је, између осталог, председник ВК Нови Београд Никола Малбаша.

Малбаша за Нова.рс: Позив сам прихватио са великим поносом

На питање Нова.рс како је постао председник ВК, Малбаша одговара да његова фирма се бави друштвеним развојем и да он лично разуме колико је спорт важан за психофизички развој младих.

Одговор директора „Јадрана“ преносимо у целости:

„Када је давне 1950. године основана компанија Јадран, наш основни посао били су молерско-фарбарски радови, а данас, седам деценија касније, захваљујући преданом труду и раду свих запослених, постали смо генерални извођач који клијентима пружа комплетну услугу – од пројектовања до саме изградње објеката, на шта смо веома поносни. Управо из тог разлога, као и свака велика компанија у нашој земљи, осетили смо потребу да са нашим развојем, помажемо и развој друштва у којем послујемо, на тај начин исказујући захвалност. Фокус нашег друштвено-одговорног пословања ставили смо на развој спорта, јер као отац четворо деце, најбоље могу да разумем колико је спорт важан за психофизички развој наших малишана. Из наших друштвено одговорних пројеката, произишли су разни видови помоћи бројим спортским клубовима из разних делова наше земље, од којих су само неки ФК Нови Пазар, ОК Војводина, ОК Тент, КК Раднички, ФК Земун, хокејашки клуб Црвена звезда и други. Један од тих клубова, чији је компанија Јадран била редован донатор је и ВК Нови Београд, што је и разлог зашто сам, од сезоне 2020/21, позван да будем његов део у улози председника. Позив сам прихватио са великим поносом, али и са осећајем одговорности, на коју сам спреман, да својим деловањем даље доприносим развоју српског спорта. Да сам у тој мисији за сада на добром путу, показује чињеница да је ВК Нови Београд играо Куп и првенство Србије у сезони 20/21 без освојених награда, док је у сезони 21/22 освојено првенство Србије и регионална лига. Поред тога, ВК Нови Београд је у истој сезони играо у Лиги шампиона и освојио је“, рекао је Малбаша.