Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТСКИ ИЗВОРИ: САД и ЕУ желе Српску листу у Куртијевој влади

0

Сједињене Државе и Европска унија ће се „свим силама“ трудити да Српска листа буде део нове већине у косовском парламенту и влади, јер сматрају да ће се тако „релаксирати“ ситуација и олакшати наставак преговора Београда и Приштине, кажу за Данас незванично поједине западне дипломате.

Према тврдњама наших извора, таква опција била би прихватљива и председнику Србије Александру Вучићу.

„Упркос наизглед непомирљивим ставовима фаворита за косовског премијера Аљбина Куртија и Српске листе, Запад сматра да је боље решење да Срби постану део владајуће већине, уместо да бојкотују институције у Приштини, како су то радили Албанци до 1999. године. Уласком у Куртијеву владу Срби би признали легитимност избора, а косовски Албанци не би изгубили ништа, осим два-три министарска ресора, с тим да увек могу брзо и лако да смене неподобне српске министре“, тврде дипломате.

Курти, лидер „победничког“ Самоопредељења, јуче је за ТВ Н1 изјавио да косовски устав „каже да у нашој влади мора да буде бар један министар из српске заједнице, али не налаже да мора да буде из Српске листе“.

– Ми бисмо желели да најпре успоставимо контакте и укључимо у коалицију оне српске политичке странке које нису Српска листа због тога што Српска листа није странка него држава, рекао је он. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине навео је да одмах након формирања владе треба започети разговоре са Бриселом, односно са новим високим представником за спољну политику и безбедност ЕУ. Како је објаснио, „потребни су нам преговори о преговорима“.

– Такође, разматраћемо 33 договора која смо имали од 2011. до 2017, шта је испуњено и шта није и какви су били утицаји на живот људи на Косову, и једном ћемо и почети дијалог са Србијом који мора да има добре, солидне принципе… Такса од 100 одсто није политика Самоопредељења, али се залажемо за реципроцитет у свим областима. Реципроцитет је праведан принцип добрих суседских односа, истакао је Курти, који је најавио да ће одмах започети консултације са Демократским савезом Косова, странком Исе Мустафе, о формирању владе.

С друге стране, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је за РТС да је без разговора са овом политичком снагом, која је освојила свих десет посланичких места „резервисаних“ за Србе у приштинском парламенту, „немогуће формирање“ нове косовске владе. Коментаришући изјаву Куртија да ће бити представника Срба у косовској влади, али не представника Српске листе, Јевтић је констатовао да Курти говори шта би желео, „али да је друго шта стоји у законима“.

Он је објаснио да у косовском уставу пише да ће „представник Срба у косовској влади бити изабран већином представника те заједнице у косовској скупштини“.

– Ту нема расправе. То што говори Курти да ће узети не знам ког Србина, то је као да ћемо ми рећи да нећемо да Курти буде премијер него ћемо узети неког другог. Просто је то немогуће, нагласио је Јевтић.

Шта каже косовски устав

Дипломатски извори Данаса тврде да Курти „легално не може да избегне учешће Српске листе ако буде нови премијер“, односно да то „може да учини само кршењем актуелног устава“. Како објашњавају, косовски устав налаже да најмање један министар буде из српске заједнице, као и најмање два заменика министра из исте заједнице, што се одређује уз пристанак парламентарне групе која представља Србе. Дакле, то значи да би за постављање некога ко није представник Српске листе за министра или заменика министра Курти, у случају да постане премијер, морао да тражи одобрење Српске листе, која је освојила свих десет мандата предвиђених за Србе. Иако би првопласирано Самоопредељење и другопласирани Демократски савез Косова могли да изгласају нову владу у парламенту без гласова посланика Српске листе, влада без иједног министра из редова Српске листе не би била у складу са постојећим уставом. Да ли би Курти био спреман да „наљути“ Запад иницирајући промену устава, остаје да се види.