Прочитај ми чланак

Динкић: УРС се залаже за стварање субрегиона у Воjводини

0

dinkic

НOВИ СAД – Председник Уjедињених региона Србиjе Mлађан Динкић изjавио jе данас да се та странка у свом новом програму за Воjводину залаже за стварање субрегиона Срема, Баната и Бачке, коjи би имали одређене надлежности, и додао да ће време наjбоље показати да ли су за спровођење тог програма потребни ванредни покраjински избори.

Oсим за аутономиjу Воjводине, коjа пре свега значи боље економске услове за живот грађана свих националности на териториjи покраjине, УРС ће се залагати за стварање субрегиона, рекао jе Динкић новинарима уочи седнице Председништва покраjинског одбора УРС.

Динкић jе обjаснио да би ти субрегиони требало да добиjу одређене ингеренциjе у тим областима како би грађани могли конкретно да утичу на побољшање сопственог живота. У програму УРС за Воjводину, коjи ће од идуће седмице бити представљен у свим општинама покраjине, та странка се залаже за децентрализациjу коjа подразумева да сви градови и општине добиjу могућност за равномеран и бржи развоj.

Kључан у том програму jе економски план за покретање Воjводине коjи подразумева активности, пре свега у пољопривреди, као и у реиндустриjализациjи покраjине, улагањима у информационе технологиjе и у енергетици. Динкић jе додао да jе таj програм отворен за све, па и за друге политичке партиjе, коjе се залажу за економски снажну Воjводину, односно, како jе рекао, да „опет не иде све само у Нови Сад, него и да Срем, Банат и Бачка као и сви градови имаjу jеднаке шансе“.

На питање да ли су за спровођење тог програма неопходни ванредни покраjински избори, он jе рекао да ће одговор на то наjбоље дати време и напоменуо да „неке ствари не треба радити на политичку силу, већ разумно размишљати“.

Tреба видети „да ли постоjећа гарнитура (у покраjини) може да поправи живот грађана Воjводине“ истакао jе Динкић и обjаснио да, уколико jе покраjинска власт у стању да то учини онда нема разлога за ванредне изборе, а „ако се покаже да ниjе способна да спроведе ствари коjе Воjвођани очекуjу, онда jе боље да се иде на те изборе“. Динкић jе додао да то не важи само за покраjину, него и за актуелну републичку владу.

Председник покраjинског одбора УРС Ђорђе Ђукић изjавио jе да jе Воjводина од наjразвиjениjег региона у Србиjи пре десет година данас пала на место наjнеразвиjениjег, што jасно говори да jе потребна нова политика за Воjводину и да jе покраjински одбор УРС-овим новим програмом покушао да дефинише ту нову политику.

Паjтић се издаваjа од онога што вуче ДС уназад

Динкић jе изjавио да се заменик председника ДС Боjан Паjтић издваjа из онога што вуче ту странку назад.

„Без обзира на то што jе ДС у паду, очито jе да се Боjан Паjтић издваjа из онога што вуче ту странку назад“, рекао jе Динкић.

Oн jе додао да jе странка на чиjем jе челу кренула недавно да разговара с Паjтићем, jер „мислимо да у њему jош има неких добрих идеjа за Воjводину“.

dinkic_profil_420x0Динкић jе истакао да jе задовољан резултатима УРС-а на протеклим локалним изборима у Врбасу, где су били на листи ДС, jер, како jе рекао, ДС у централноj Србиjи не може да дође ни до пет процената на локалним изборима.

Oн jе додао да су демократе у Заjечару освоjиле свега три процента, као и да су лоше резултате имали и у Земуну. Oвих 18 одсто гласова освоjених у Врбасу заjедно са демократама jе ипак „драстично боље“, оценио jе Динкић и напоменуо да су у УРС-у отворени за разговоре са свима коjи желе добро грађанима Воjводине.

Бирократија највећи проблем у овом моменту у Србији

Председник Уједињених региона Србије, Млађан Динкић, изјавио је данас да је у овом моменту у Србији бирократија највећи проблем и за грађане и за привреду.

„У Србији бирократија диктира трошкове грађанима и привреди и докле је год то тако Србија не може да очекује бржи привредни раст“,казао је он новинарима након састанка представника УРС-а са представницима Уније послодаваца Србије.

Лидер УРС-а је нагласио да је на данашњем састанку на којем се говорило о проблемима с којима се сусрећу привредници у области финансија, привреде и грађевине закључено и да је грађевинарство у Србији посебно угрожено због монопола произвођача цемента.

Динкић је затражио од министра трговине Расима Љајића да покрене антимонополску комисију и да се утврди зашто је цена цемента у Србији и до 30 одсто већа него у окружењу.

 „То би значило далеко већу конкурентност наших фирми. Овако чак и оно мало послова српске фирме не добијају, добијају стране које купују цемент на другим тржиштима“, нагласио је лидер УРС-а.

Према његовим речима, сектор грађевинарства оптерећује и дуг рок издавања грађевинских дозвола који је чак просечно 279 дана.

 Он је навео да је међу данас предложеним решењима од стране УПС-а увођење електронских грађевинских дозвола као што је урађено у Македонији, као и да се одузме овлашћење јавних предузећа да се питају код издавања грађевинских дозвола.

Динкић је додао и да је велико питање на које треба да одговори ресорни министар и премијер, зашто се у Србији не могу градити станови по основној цени од 850 евра по квадратном метру, него по цени која је за око 500 евра већа и ко узима ту разлику.

Према речима лидера УРС-а, на данашњем састанку са послодавцима закључено је и да би Србија требало да пређе комплетно на електронско пословање у области здравства, јер је један од великих проблема са којима се сусрећу послодавци свака три месеца, дуго чекање приликом оверавања здравствених књижица.

Он је навео и да су послодавци на састанку указали на потребу да се одустане од од повећања пореза на додату вредност за хотелско угоститељске услуге са осам на 20 одсто, јер ако се то не деси та делатност која је иначе у тешком положају биће уништена.

Динкић је навео да је данашњи састанак са представницима послодаваца први у низу састанака који ће представници УРС-а водити у наредном периоду, јер је Председништво те политичке партије одлучило да сви функционери УРС-а крену на терен и упознају се са проблемима како би сачинили оперативни програм за решавање највећих проблема у Србији.

(Танјуг-Бета)