Прочитај ми чланак

Динкић: Регионализација кључна за опстанак Косова у Србији

0

dinkic

Крагујевац — Уједињени региони Србије се до краја године неће бавити критиковањем одлука Владе Србије, изјавио је председник те странке Млађан Динкић.

Он је навео да је политичка регионализација Србије кључ опстанка Косова и Метохија у њеном саставу.

„У наредном периоду нећемо бити коментатор одлука Владе, пустићемо је до Нове године да ради, да видимо шта ће да уради“, рекао је Динкић на седници Главног одбора УРС-а у Крагујевцу, на којој је, између осталог, разматрана актуелно-политичка ситуација у држави. 

Динкић је казао да ће посланички клуб УРС-а „из све снаге подржати законе који ће укинути бирократију у Србији, као и скраћивање времена за издавање грађевинских дозвола“. 

Председник УРС-а сматра да што пре треба урадити регионализацију Србије на, како је рекао, државотворни начин, са циљем да се обезбеди економско и политичко јачање свих региона.

„Косово и Метохија нема никакве шансе да опстане у оквиру Србије уколико се Србија не регионализује, управо је политичка регионализација Србије кључ за везу са Косовом и Метохијом, односно са људима који тамо живе, који треба да формирају заједницу српских општина, а онда да ми одавде економски помогнемо развој оног дела Косова и Меотхије где Срби живе“, рекао је Динкић. 

Он је најавио да ће УРС у наредних месец дана Скупштини Србије предложити доношење четири закона – о директном избору градоначелника, директном избору одборника, о територијалној организацији Србије и закон о правилној расподели прихода. 

Потпредседник УРС-а Верољуб Стевановић је рекао да ће се та странка, без обзира на популистичке нападе преко таблоида, залагати „да је резултат битан, а не реч, да се хлеб једе, а не нешто друго“.

(Б92)