Прочитај ми чланак

Дијалог да, али без фингирања и одуговлачења – тражимо јасне гаранције

0

Као државотворна и уставобранитељска политичка организација, Српски покрет Двери се од почетка залаже за дијалог између власти и опозиције којим би се спречиле даље опасне турбуленције у нашем друштву. Поздрављајући сваки покушај здравог дијалога као корак у неопходном правцу, морамо да укажемо на следеће принципе до којих држимо:

За нас је мање битно питање где ће се одржавати дијалог и ко ће чинити делегацију власти, јер као што власт не може да уцењује ко ће чинити делегацију опозиције тако и ми не можемо утицати ко ће чинити делегацију власти. Можемо разговарати у Влади, Скупштини, страначким просторијама, САНУ или било где друго, али је од места састанка много важније питање да ли је то заиста дијалог или фингирање дијалога, који су рокови да нешто буде и договорено, и – пресудно – које су гаранције да ће договорено бити и спроведено у задатим роковима. 

FOTO: DVERI

Јучерашњи округли сто на ФПН-у не може да замени истинске преговоре власти и опозиције. Нисмо сигурни да је Универзитет и невладин сектор најбоље решење за организатора и медијатора овог неопходног дијалога. Поздрављамо идеју серије округлих столова у организацији Факултета политичких нука и Фонда за отворено друштво, и увек ћемо се одазвати њиховом позиву да узмемо учешћа у овим разговорима, али они не могу да замене званични институционални дијалог између власти и опозиције који мора да резултира конкретним договором о слободи медија и фер и поштеним изборним условима. Тај договор мора да буде стављен на папир најкасније до септембра, са конкретним роковима извршења препорука Стручног тима протеста „1 од 5 милиона“, и стављањем потписа обе стране. Једино тако можемо бити сигурни да дијалог није фарса за губљење времена и одуговлачење како би се појело време до избора а онда евентуално давали неки мање битни уступци – када то више нема никаквог смисла.

Не видимо како на челу делегације власти може бити Небојша Стефановић, за кога постоје докази да има купљену диплому и лажни докторат наука, односно да је фалсификовао јавну исправу. Такође, у име власти највише је говорио народни посланик Владимир Ђукановић који је замрзао све страначке функције у СНС због лопова у њиховим редовима, а сада се појављује као део званичне страначке делегације. То није нормално и више говори да је у питању фингирање него истински дијалог, али то ће време показати.

Ни до овога не би дошло да није било протеста последњих седам месеци у више од 100 градова и општина у Србији, као и да као Савез за Србију нисмо најавили проглашење бојкота избора у септембру ако до тада не буде никаквих помака у испуњењу захтева са протеста. Уверени да само даљи улични протести и најава бојкота избора могу уразумити актуелну власт, остајемо верни потпису који смо ставили на Споразум са народом да нећемо изаћи на изборе ако нема фер и поштених изборних услова, и року од најмање шест месеци пре избора да се ослободе медији за другачије мишљење и дебату који истиче у септембру. Какви год да су разговори и преговори власти и опозиције, као и њихов исход, ова два принципа морају да се поштују и од њих нема одступања.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!