Прочитај ми чланак

Дијалог бесмислен, Вучић одлучује о изборним условима

0

Таман се председник Скупштине Србије Ивица Дачић похвалио како дијалог око изборних услова без странаца добро напредује, док онај под покровитељством европарламентараца каска, одмах је демантован. Како Нова.рс сазнаје ни на овом колосеку дијалога није се одмакло ни педаљ, а као што се и претпостављало, завршну реч даће председник Србије Александар Вучић, који ће ставку по ставку прихватати или одбијати захтеве опозиције.

Говорећи о томе докле се дошло у дијалогу око изборних услова председник Скупштине Ивица Дачић рекао је да на „првом колосеку“, који се води између странака које не желе учешће странаца, има напретка.

“У дијалогу на првом колосеку има помака, задовољан сам. Имали смо састанак радне групе, био је и председник Вучић, имали смо више тих консултативних састанака, практично смо претресли сва питања, изнели су своје ставове, време је да идемо ка конструисању и предлагању решења тог неког договора. Други колосек знатно касни за првим”, рекао је Дачић за РТС и додао да је тешко да ће представници стићи да до 1. септембра пошаљу свој текст предлога.

Чека се председник

Председник Скупштине даље је рекао и да данас о дијалогу треба да прича са Вучићем, а да тек треба да се размотри када ће бити бити нови састанак са опозицијом, којем ће присуствовати и председник Србије.

“На ком састанку би се размотрило шта је став Владе у односу на захтеве опозиционих странака”, рекао је Дачић.

Да ставимо на тренутак са стране питање какве везе има председник са ставом Владе, долазимо до тога, да ће коначну одлуку о изборним условима како се и претпостављало доносити само Вучић.

Према нашим сазнањима, то је било јасно, оног тренутка када је најпре договорено да на завршном састанку дијалога без странаца, буде разматарна ставка по ставка са списка захтева опозиције уз закључак – прихвата се или се одбија.

Међутим, како сазнајемо, то је измењено, па ће по свему судећи председник Србије дати завршну реч и опозицији испоставити своје одлуке.

Нема никаквог напретка

Да председник Скупштине Србије обмањује јавност тврди и председник Двери Бошко Обрадовић, који за Нова.рс каже да у овом дијалогу и даље није договорено ништа и да у овом тренутку делује да власт не зна шта ради.

“Преговорима на два колосека, са и без страних посредника, власт је сама себе довела у чудну позицију и у овом тренутку делује као да не зна шта даље да ради. То је вероватно разлог зашто је завршни дијалог у Скупштини, који је требало да буде одржан ове недеље, одложен за непознати термин. Ту, дакле, нема никаквог напретка о коме Дачић прича”, каже Обрадовић и додаје:

“Још немамо одговоре власти на опозиционе захтеве дате у том делу међустраначког дијалога. Једино што је договорено јесте да дијалог буде завршен шест месеци пре избора, а тај рок истиче у наредних неколико недеља. Претпостављам да чекају да виде радни документ о изборним условима који сви треба да добијемо од Европског парламента до краја августа, па да тек онда реше шта да раде даље на оба колосека дијалога”.

Шта је Вучић досад одбио

У међустраначком дијалогу без присуства странаца представници опозиције су властима испоручили низ услова, а како сазнаје лист „Нова“ чланови СНС бар два захтева нису желели ни да разматрају. Наш извор наводи да за њих није долазило у обзир раздвајање избора и услов да лидери странака не могу да буду носиоци листа на локалу. Како сада ствари стоје, неће прихватити ни захтев да се сав новац из буџета намењен за изборну кампању подели свим учесницима избора пре изласка на биралишта.