Прочитај ми чланак

ДИ ЏЕЈ ЖЕКС СПРЕМИО „ДОЧЕК“ протестантима сутра, звучници на улазу у зграду Пинка

0

Ко ће у суботу бити гласнији - пиштаљке демонстраната или ДЈ Жекс, како сам себе назива власник Пинка Жељко Митровић на Твитеру, који се "хвали" да ће незадовољне грађане Србије дочекати цистернама са фекалијама и музиком, па је поставио и велике звучнике на улазу у зграду? Иако организатори протеста подвлаче да ће скуп бити миран, Митровић ипак прети "заливањем фекалијама", док председник Србије каже да држава не сме да дозволи насиље.

„Све што раде, све време, је не би ли изазвали реакцију полиције. Полиција ће у неком тренутку на њихово насиље морати да реагује“, казао је у четвртак председник Србије Александар Вучић.

За лидера Левице Србије, призивање пендрека на демонстранте знак је да се власт уплашила.

„Александар Вучић је мали каплар Вучић, који заповеда и полицијом. Је л’ можете да замислите председника у било којој демократској држави да говори како ће бити полиције и како ће полиција да брани, и „нећемо им дозволити“. А шта нећете дозволити? Апсолутно увек смо имали миран протест. Ниједан цвет није згажен“, казао је Борко Стефановић.

Ни у једној демократској држави полиција није дозволила упад у зграду телевизије, одговара Вучић. Каже, његов позив полицији се није односио ни на шта посебно, већ је само желео да поручи да се закон мора поштовати.

„Код нас нико није ухапшен, а у демократској Француској је више од 3.000 људи ухапшено. Код нас нико, и то траје већ месецима. И пусти једног, пусти другог, пусти упад на РТС… Знате како ћете да упаднете на БиБиСи? Па никако. Са главом наопачке. Кад дођете, по пет кордона испред а вас петоро се скупило испред“, рекао је Вучић.

Министар полиције није прецизирао да ли ће испред приватне ТВ станице Пинк, у којој је уредник и Вучићева бивша жена, бити постављен кордон полиције, али је напоменуо да ће бити предузете СВЕ мере које су потребне за спречавање насиља?!

Организатори протеста не очекују интервенцију, јер на миран протест испред телевизије која обмањује јавност, кажу, имају свако право.

„То је у суштини наш нови национални медиј, наша нова јавна телевизија, која урушава све критеријуме здравог разума. Они ем што вређају, ем што показују непристојност на сваком кораку, што деца не би смела да гледају, ем што константно износе лажи и неистине. То је једна пропагандна машинерија ове власти“, казао је Срђан Мајсторовић, један од организатора протеста „Један од пет милиона“.

Ово није први пут да се протест најављује испред приватне телевизије у Србији – лично је Александар Вучић 2007. са осталим радикалима протестовао испред зграде Б92, на коју су залепљени и плакати који су величали Ратка Младића. Пре две године, присталице Двери протестовале су управо испред зграде Пинка, када су нападнуте раднице те телевизије.

Н1: Да ли се овим отвара Пандорина кутија? Да ли, на пример, присталице власти овим могу да добију алиби за протестовање испред неких независних медија?

„Мислим да они неће имати било какав аргумент за то, пошто већина независних медија обавља свој посао како треба, на независним медијима можете видети и једну и другу страну, док на телевизијама са националном фреквенцијом које контролише директно власт углавном можете видети само једну страну“, објашњава Мајсторовић.

Академски део демонстраната ће у шетњу кренути нешто иза четири поподне из Студентског града, да би се јединственој протестној колони прикључили у 18 сати испред Владе Србије. Након тога, планирана је шетња до Пинка Булеваром кнеза Александра Карађорђевића.