Прочитај ми чланак

ДФ: Махинације са бирачким списковима Миловог режима

0

Јуче је Мелвудин Нухоџић, Министар унутрашњих послова, одржао састанак са резидентним амбасадорима у Црној Гори, шефом Делегације Европске уније и представницима међународних организација, на којем је све учеснике тог скупа обмануо да је бирачки списак квалитетна, ажурна и тачна база података, као и да све послове вођења и ажурирања бирачког списка МУП ради транспарентно. Истина је сасвим другачија.

Бирачки списак је, поред злоупотребе власти у изборном процесу и злоупотребе државних ресурса, главно оруђе преко којег ДПС, партија Министра Нухоџића, опстаје на власти. Општепознато је да је бирачки списак база података у којој се налази велики број лица који на то немају право, односно немају право гласања на изборима, а по нашој евиденцији они, или неко у њихово име, то право користе.

FOTO: in4s.net

А поводом става о транспарентности, подсјећам јавност да је у ноћи када је усвајан дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести и када су удружено у садејству Нухоџић, Вељовић и Иван Брајовић, противуставно и противзаконито наложили лишавање слободе читавог Клуба посланика ДФ и њихово спровођење у Центар Безбиједности, парламентарна већина је сама, без учешћа опозиције, усвојила Измјене и допуне Закона о бирачком списку којим се додатно онемогућава приступ и контрола вођења базе бирачког списка од стране политичких партија и других учесника изборног процеса.

Интересантно је да се од свих учесника јучерашњег састанка, поред Нухоџића, једино огласио Амбасадор нама братске Србије, који је позитивно оцијенио састанак и захвалио се министру Нухоџићу, изражавајући притом забринутост због чињенице да парламентарни Одбор за измјену изборног законодавства није завршио свој рад. Без жеље да се вредносно осврћем на ову изјаву, надам се да је Амбасадор, са својим претпостављеним у Београду, усагласио њен садржај. При томе указујем да договора о измјени изборног законодавства и стварања услова за фер и демократске изборе нема због неспремности ДПС-а да се одрекне својих вишедеценијских монопола. Такође, рад овог Одбора прекинут је у децембру 2018. године због тога што су Небојша Медојевић и Милан Кнежевић противуставно и противзаконито „стављени у затвор“, а крајем 2019 године овај одбор је престао да постоји и због чињенице што је Влада Црне Горе предложила Скупштини дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести, којим је прописано насилно одузимање имовине СПЦ у Црној Гори.

Министру унутрашњих послова је познато да су се њему обраћали Посланици ДФ-а Милутин Ђукановић и Бранка Бошњак са захтјевом да достави одговоре поводом нелогичности и нетачности у вођењу евиденција из којих проистиче бирачки списак, као и регистара држављања Црне Горе. Како Министарство унутрашњих послова, без имало зазора, објављује и немогуће податке, наводимо чињеницу да је, по Министру Нухоџићу, број црногорских држављана на дан 10.12.2019. године 780034. Према регистру црногорских држављана, од стране тог истог МУП-а, на дан 08.08.2016. године било је 860430 лица са црногорским држављанством. Само ова два податка, ако се упореде са укупним бројем становника Црне Горе са пописаа од 2011 године, на коме је евидентирано 620079, јасно је да је регистар држављана помоћно средство за „надувавање“ бирачког списка као основе за изборне злоупотребе ДПС-а. Експертски тим ДФ-а је, пратећи податке МОНСТАТ-а, утврдио да је број држављана у 2018. години износио 569346. Како је бирачки списак за Предсједничке изборе износио 532599, долазимо до податка да је учешће броја бирача у односу на број држављана невјероватних 93.54%. Примјера ради, 1990. године тај однос је био 68.42%. У односу на ова два упоредна периода (1990-2018) број бирача је повећан са 402861 на 532599.

Указујемо Министру Нухоџићу и свим оним који његове ставове сматрају конструктивним да простом математичком операцијом, када се од реалног броја држављана које је ДФ израчунао, одузме број оних лица која немају бирачко право (дјеца од 0 до 6 година 52065, и број ученика основних и средњих школа 101000) онда је евидентно да је најмањи вишак у постојећем бирачком списку 115166 лица.

Јавност смо већ раније обавијестили, а подсјећамо на следеће податке:
• 24765 лица која имају црногорски ЈМБ (политичка регија рођења), а мјесто рођења ван Црне Горе, док истовремено 22685 лица имају ЈМБ ван Црне Горе (политичка регија рођења), и мјесто рођења ван Црне Горе;
• 8216 лица имају ЈМБ ван Црне Горе (политичка регија рођења), и мјесто рођења у Црној Гори;
• 20176 лица у бирачком списку је млађе од 1976. године а матични број им је додијељен црногорски и ако су рођени ван Црне Цоре;
• У бирачком списку постоји 7724 лица која су старији од 1976. године, рођени су ван Црне Горе и немају црногорски матични број. Од 7723 таквих лица – њих 3102 рођено на Косову и Метохији. Сва ова лица имају датум пријаве пребивалишта у црној гори након 1976 и морали су добити црногорски матични број;

Очигледно је да је Министар унутрашњих послова, као високи функционер ДПС-а, преузео задатак за потребе своје партије, да злоупотребом положаја обезбиједи додатне непостојеће гласове преко бирачког списка и преко организација у иностранству, које су спремне да раде за потребе ДПС-а.
Тако је Министар Нухоџић недавно боравио у Франкфурту, гдје је одржао састанак са представницима Удружења црногорских исељеника и другим члановима дијаспоре, а што није његов посао, већ руководиоца Управе за дијаспору или могуће Министра вањских послова. Наравно, Нухоџич и његов партијски шеф свјесни су пада рејтинга ДПС-а, након трајања протесних литија, јер у њима се налази значајан број бивших бирача ДПС-а који подржавају СПЦ, те је стога потребно искористити исељенике, бирачки списак и погрешан регистар држављана и пребивалишта Црне горе, да се нерегуларно намакне недостајући број гласова за ДПС.

Министру унутрашњих послова Мелвудину Нухоџићу то није непознат посао, јер је заједно са својим партијским колегом Тарзаном Милошевићем, који је данас Амбасадор Црне Горе у Републици Србији, обезбиједио упис у бирачки списак општина Бијело Поље, Плав, Рожаје и Пљевља, великог броја чланова дијаспоре који на то нијесу имали, нити данас имају, право.

Александар Секулић
координатор експертског тима ДФ