Прочитај ми чланак

Девета рунда одложила рапорт Европе – шта ће предложити Београд

0

dacic-eston-taci-1350660553-221064(Новости)
У Бриселу се у среду настављају преговори о КиМ. Наша страна уочи састанка српског премијера Дачића и представника шиптарских окупатора, Тачија, на позив Ештонове, послала прецизан предлог ЕУ.

После тачно две недеље, крцате закулисним дипломатским акцијама, жестоким притисцима и тешким дилемама, у среду се у Бриселу настављају преговори о Косову и Метохији.

ГРУБЈЕШИЋЕВА:
ВИШЕ ПОХВАЛА НЕГО КРИТИКА
Европска комисија разматрала је извештај о напретку Србије, али он није објављен, јер није потпун. Успела сам незванично да сазнам да је позитиван за Србију, да има пуно више похвала него критика. То се односи на процес унутрашњих реформи, које смо ми радили због нас, а не само да бисмо добили и укњижили један плус из Брисела – изјавила је у Стразбуру Сузана Грубјешић, потпредседница Владе задужена за европске интеграције.
Она се осврнула и на предстојећу расправу посланика Европског парламента о Србији: – Очекујем да ће и та резолуција бити позитивна, као што је био позитиван и нацрт у којем се препоручивало да ЕК што пре са Србијом отвори процес претприступних преговора. Г. Ч.

Извештај је, до понедељка, када заседа Савет министара, одложен, а европски комесар за проширење Штефан Филе овако је то образложио:

– О извештају се расправљало, али није усвојен. Хоћемо да сачекамо да видимо да ли споразум бити постигнут, како бисмо га уградили у финалну верзију.

У изненада заказаној деветој рунди дијалога, опет ће се суочити премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи. Наша страна је неколико сати пре састанка послала свој предлог ЕУ, са минимумом захтева од којих неће одступити.

Како „Новости“ сазнају, у том тексту достављеном Кетрин Ештон побројане су конкретне надлежности Заједнице српских општина на КиМ, које су брана да се она институционално утопи у Тачијеву „државу“. У њему се практично наводе све црвене линије, које би Србија погазила да је у последњој рунди прихватила ултимативни предлог Приштине и ЕУ, којим бисмо се одрекли севера Покрајине.

– Обавестили смо ЕУ шта је довољан разлог и услов да прихватимо споразум са Приштином. Протеклих дана дефинисали смо неколико питања за која сматрамо да је неопходно да буду садржана у договору како бисмо могли да прихватимо тај документ – поручио је Дачић.

Он је нагласио да Београд нема никакве тајне, скривени план или жељу да иде на преговоре, а да они не успеју:

– Напротив. Само сматрамо да је од виталног значаја да се реши питање полиције, правосуђа и да на територији севера нема присуства неке будуће косовске војске.

Иако су западни центри моћи претходних дана снажно притискали Приштину, која је и била кочничар договора, нису велике шансе да до неког помака у среду дође. Како преносе наши извори, за Тачија је најспорнији предлог Србије да на територији Заједнице српских општина не буде оружаних снага Приштине. О осталим тачкама, попут овлашћења у полицији и правосуђу, некако би се и могло преговарати.

Без обзира на ове прогнозе, високу представницу ЕУ не напушта оптимизам.

– Позвала сам премијере Дачића и Тачија да на састанак дођу у конструктивном духу, спремни да размотре различите опције и сложе се око компрописа – поручила је Ештонова, која је доскора тврдила да неће сазивати нове састанке док учесници не буду спремни на договор.

Изненадно заказивање девете рунде, поклопило се и са објављивањем извештаја Европске комисије о Србији, од којег у највећој мери зависи одлука о датуму за почетак преговора са ЕУ. Али, напрасан позив Дачићу и Тачију одложио је у последњем тренутку усвајање тих рапорта о Србији и Косову.

Према нашим информацијама, део извештаја који се бави реформама у нашој држави је готов, али прве три странице, резервисане за оцену дијалога Београда и Приштине, дорађују се до понедељка 22. априла, када би извештај требало да буде представљен шефовима дипломатија.

– Питање датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ не сме да буде науштрб квалитета договора и његове спроводљивости – категоричан је премијер Дачић.

ШТА ПРЕДВИЂА ПРЕДЛОГ БЕОГРАДА

* Заједница српских општина имаће председника, скупштину и извршно веће

* Тражимо регионалног командира полиције

* Апелациони суд треба да буде у Северној Митровици

* Јужна Митровица, Вучитрн и Србица не могу бити део ЗСО

* Војска Приштине не може да дође на територију ЗСО

* Заједница ће располагати својом имовином

* Овлашћења ЗСО у просвети, здравству, просторном планирању, култури, информисању, заштити животне средине, пољопривреди, шумарству, водопривреди, рударству…

* Све надлежности допунски би могла да финансира Србија

* Гаранције за статус СПЦ и заштиту културног блага

* Текст споразума гарантовала би Европска унија

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, каже за „Новости“ да очекује помак у дијалогу, „иако су, засад, шансе за то мале“:

– Београд је показао искрену посвећеност за постизање споразума и не жели замрзавање конфликта, а, са друге стране, наилазимо само на опструкцију преговора. Из Брисела нам је упућен позив да пошаљемо делегацију на састанак, али није прецизирано о чему ће се разговарати и да ли постоји спремност Приштине за компромис.

ПОЗИВ ЛИТВАНЦИМА
Премијер Дачић, који је у уторак боравио у Литванији, позвао је ову земљу да што пре ратификује ССП са Србијом. – Очекујем превазилажење проблема због којих Литванија, једина у ЕУ, још није парафирала ССП, а тичу се пре свега њихових инвестиција у Србији. Литвански премијер Алгирдис Буткевичијус узвратио је да његова земља подржава интеграцију Србије у ЕУ.

Бивши државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић сматра да, чак и ако се у фото-финишу постигне неки договор, Србији неће бити одобрен датум у јуну:

– Кључни кочничар је Немачка, у којој једноставно нема подршке ни грађана нити власти за даље проширење Европске уније. Уверен сам и да Дачић и Тачи немају више готово нимало простора за попуштање, јер су ограничени великим очекивањима код куће.

Према сазнањима „Новости“, нова рунда дијалога ће почети у среду већ у 10 сати, и готово сви у седишту ЕУ на тргу Шуман прогнозирају да ће бити – маратонска.

Пре него што Дачић и Тачи седну за сто, о Србији ће расправљати и Европски парламент у Стразбуру, где ће се у среду одржати расправа о нашем напретку у европским интеграцијама.

Коначно усвајање овог извештаја подносиоца Јелка Кацина очекује се у четвртак. У овом документу, ЕП позива Европски савет да одреди датум за почетак претпријемних преговора са Србијом што је пре могуће, под условом да буду испуњени кључни задаци.

– Извештај је снажна порука охрабрења Србији. Има простора, па и времена, за компромис о надлежностима Заједнице српских општина – поручио је Кацин.

НЕМАЧКА НАС ОПЕТ “ЗАЛЕДИЛА“

У тренутку док се у Бриселу ломило око нове рунде дијалога и садржаја извештаја ЕК, Берлин је поновио свој јасан став – настојања Србије да се придружи ЕУ остаће на леду док не реши спор са Косовом.

– Нормализација односа је међу критеријумима неопходним за европску интеграцију Србије – поручио је шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, после састанка са косовским министром Енвером Хоџајем.

По његовим речима, „договор о почетку преговора о приступању Србије ЕУ у значајној мери ће бити одложен ако Београд не постигне споразум са Приштином“.