Прочитај ми чланак

ДЕВЕТ ЧЛАНОВА КОМИСИЈЕ Отворили коверте с гласовима из Србије, завршили у болници?

0

Претходно су приштински медији јавили да се 26 званичника ЦИК-а жалило на здравствене проблеме као што су свраб и црвенило око очију након отварања коверти пристиглих у петак из Србије.

Девет званичника Централне изборне комисије (ЦИК) који су се жалили на здраствене проблеме након отварања коверти са гласовима из Србије задржани су на даљем лечењу на Инфективној клиници КБЦК, јавља портал коха.нет.

Приштинска агенција Косовапресс пренела је изјаву посматрача бројања из НВО Гремин, Шпетима Шујакуа који је био поред званичника ЦИК-а када је почело отварање коверти.

„Када су ове коверте биле отворене имале су врло тежак мирис. Неки званичници ЦИК-а који су отварали коверте и имали физички контакт са њима почели су да реагују, неки су имали црвенило руку, свраб и неке знакове око очију. Тада је главни званичник Бесник Бужала донео одлуку да обустави процес на неодредјено време, док се садржај пакета не провери“, рекао је он.

Сви званичници ЦИК-а су пребачени прво у Центар породичне медицине у Приштини, а после тога неки су пребачени на Инфективну клинику и Ургентни центар КБЦ Косова.

Приштинска телевизија КТВ преноси да полицијске снаге не дозвољавају никоме да придје Инфективној клиници.

Портпарол тзв. косовске полиције Даут Хоџа рекао је за КТВ да полиција поседује информације о тровању, али је за детаље у овој фази препоручила медијима да се јаве ЦИК-у и здравственим установама.

Како преноси портал Косово Онлајн, из просторије су удаљени представници Српске листе, који се нису жалили на било какве тегобе и позван је специјални тим полиције да испита случај. Улаз у просторије где су се гласови бројали није дозвољен, процес је прекинут и није познато када ће се наставити.

Медији у Приштини раније су јавили да се ради о више од 3.400 гласова који су пристигли из Србије.

Стеван Веселиновић испред Српске листе који је био присутан током бројања тих гласова, рекао је за Косово онлајн да су се једног тренутка „као по команди“ радници у надлежном секретаријату који су те коверте и бројали, пожалили на њихов мирис наводећи да изазивају алрегију и свраб.

„Шеф тог тима Бесник Бужала је прекинуо бројање и кренуо да обавештава полицију и неке друге органе да је могуће да су коверте затроване“, навео је Веселиновић.

Веселиновић је навео да је и он био у просторији и држао коверте у рукама, али да није осетио ни мирис, ни свраб, нити добио алергију.

Потом је, како је рекао, стигла полиција, избацила га, иако је члан ЦИК, као и посматраче Српске листе, не само из просторија где су коверте, већ и из зграде.

Додао је да им је касније речено да су и остале удаљили из тих просторија.

Веселиновић је истакао да је у међувремену пристигло неколико медицинских возила тако да је, како је оценио, „могуће и да су унели унутра шта год су хтели, с обзиром да није било никакве контроле о томе шта се тамо дешава“.

Веселиновић сматра да је циљ да се гласови из Србије компромитују, да је могуће да се замене, и да се онима који нису ни добили поверење грађана дају незаслужено ти гласови, те тако покуша да се поправи њихов „мизеран скор на изборима“ и да се „на силу угурају у парламент класичном пљачком и фарсом“.