Прочитај ми чланак

Девенпорт: Ако Србија жели у ЕУ, мора да поштује транвестите, гејеве, лезбејке…

0

gej-parada-varsava-rtv.rs_

Београд — Важна тачка преговора ЕУ и Србије биће поштовање људских и мањинских права, националних и других, попут ЛГБТ популације, изјавио је Мајкл Давенпорт.

Шеф делегације ЕУ у Србији сматра да је општа ситуација у медијима „јако незадовољавајућа“ и да су некифеномени веома непријатни и неприхватљиви. Он, је, додао и да подржава нове медијске законе.

Он је, у интервјуу ФоНету, подсетио да је Србија потписала све међународне споразуме и конвенције у области људских и мањинских права, али њихова имплементација мора да буде ускладу са међународним обавезама и стандардима.

Због тога „желимо да почнемо са овим прироритетом у преговорима“, у оквиру поглавља 23, прецизирао је Девенпорт и оценио да је веома битно да стратегија за борбу против дискриминације буде спроводена акционим планом у овојобласти.

„Сада чекамо следећи нацрт овог плана“, додао је Девенпорти нагласио да ЕУ „јако подржава“ медијску реформу, на основу пакета закона који је припремила претходна влада.

Он је навео да су већ припремљени нацрти закона о јавном информисању и електронским медијима, док „још иде рад“ на закону о јавним сервисима, истичући да охрабрује што је премијер Александар Вучић у експозеу поменуо пакет ових закона, чије је усвајање означио као приоритет за ову владу.

„Наравно да је усвајање нових закона веома битно, алитреба да дође и до њихове имплементације“, напоменуо јеДевенпорт, који сматра да је у томе важна улога парламента,али и цивилног друштва.

„Мислим да су сви свесни да је општа ситуација медија у Србији још увек јако незадовољавајућа и због тога су тинови закони веома битни“, образложио је Девенпорт и указаода још постоје „феномени који су веома непријатни, чак и неприхватљиви“.

„На пример, чињеница да подаци из званичних истрага цуре ујавност кроз неколико медија није прихватљива, не иде укорист права грађана и не иде у корист праведног и демократског система у Србији“, илустровао је Девенпорт.

Он, такође, мисли „да је веома опасно то што видимо у везиса нападима у вашим медијима на организације и личности, навеома личан и неприхватљив начин“.

„Добро је, наравно, да су представници владе осудили овенападе, нарочито у два случаја“, али Девенпорт мисли да јепојава ових напада веома забрињавајућа.

Он је, истовремено, указао и да неки примери поређењапредставника цивилног друштва, с једне стране, и криминалаца, с друге стране, представљају „јасно кршење стандарда понашања у медијима, као и права тих појединаца и организација“.

„Очекујемо да институције које имају одговорност застандарде у медијима реагују на такве случајеве“, рекао је Девенпорт о додао да би требало појачати и улогу независних инсититуција, као што су Савет за штампу и Радиодифузна агенција.

„И сами медији, уредници и новинари, кроз асоцијације медија и новинара, имају одговорност да раде у корист подстицања нивоа професионализма“, поручио је Девенпорт,који сматра да је то „нешто што мора трајати, јер нема брзих решења, али би требало да идемо у том правцу“.

Као засебно питање, он је поменуо финансирање медија, објашњавајући да је један од важних циљева пакета нових закона транспарентност финансирања, нарочито државног финансирања, као и транспарентност власништва у медијима.

Пројектно финансирање медија је концепт који је веомабитан, али ће бити изазов обезбедити транспарентност у свимпроцедурама таквог начина финансирања, јер без тога нећебити напретка и побљшања ситуације, напоменуо јеДевенпорт.

„Још би требало да кажем да јавни сервиси имају своју битну улогу“, истакао је Девенпорт и нагласио да је битно да јавнисервиси буду спремни да критикују власт и владу, али да је“наравно битно и да власт то разуме“.

Нема сумње да постоји феномен аутоцензуре, не само у Србији, оценио је Девенпорт и зато од власти и институција владе очекује да раде у правцу ширења простора за изражавање независних мишљења.

„Обрнуто говорећи, сваки притисак на медије наравно није прихватљив“, нагласио је Девенпорт и додао да је веома  позитивно то што је Медијска стратегија постала један од највећих приоритета за нову владу.

Према речима Девенпорта, нова влада ће бити у прилици да побољша ситуацију у медијима, али само уз ефикасну сарадњу са самим медијским сектором и представници медијских организација, уз активно учешће цивилног друштва.

Упитан колико ће то бити могуће, не само у медијима, него иу другим областима, будући да власт нема озбиљан коректив, јер је опозиција слаба и у лошем стању, Девенпорт је одговорио да је „опозиција потребна у свакој демократији“.

„Мислим да и у Србији политичка опозиција има веома битну улогу у парламенту и ван парамента да изражава своје мишљење и критикује, што потребан знак здраве демократије“, закључио је Девенпорт.

(Фонет)