Прочитај ми чланак

Детаљи састанка: Вучић упитао Ештонову и Тачија – шалите ли се са нама?!

0

Vucic 33

(Вечерње Новости)
Вишемесечни преговори Београда и Приштине, од којих се очекивало да размрсе косовски чвор и убрзају Србију на европском путу, прекинути су без икаквих резултата! Остало је још само да се Београд до уторка изјасни о понуди Европске уније и Приштине, коју је државна делегација Београда децидирано одбила још у уторак вече на осмој рунди у Бриселу.

Како ”Новости” сазнају, Кетрин Ештон више не планира да заказује нови директан сусрет српских и приштинских званичника. Пред државним врхом Србије сада се практично налази само предлог којим би се Београд дефакто одрекао севера Косова и Метохије. Тај план, иза кога су стали Приштина, ЕУ, али и Америка, за нашу страну апсолутно је неприхватљив.

О свим тим дипломатским замкама у среду је упознат и председник Томислав Николић, код кога се око 13 часова окупио комплетан државни врх, одмах по повратку из белгијске престонице.

Шта је Александар Вучић изјавио за “Новости” прочитајте ОВДЕ
Шеф државе је дао пуну подршку нашим преговарачима, који су у напетој и наелектрисаној бриселској ноћи одбацили понижавајући предлог који им је представљен као ”огроман уступак Приштине”.

После скоро двочасовног сусрета чланова државне делегације коју су предводили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић са шефом државе, новинарима се испред здања на Андрићевом венцу обратио саветник председника Марко Ђурић.

Он је потврдио да су се у Бриселу обистиниле све ”црне слутње о могућем току дијалога са Приштином”.

– У наредним данима државно руководство биће у прилици да донесе изузетно тешке одлуке и да о томе детаљно разговара са јавношћу. Последња рунда разговора је својом тежином превазишла сва негативна очекивања и може се рећи да у овом тренутку нема компромисног решења. Али, Београд остаје решен да се ка њему иде без обзира на то колико то буде тешко, и ако то уопште буде могуће.

А колико је било мучно у Бриселу, ”Новостима” су описали детаљно чланови нашег преговарачког тима. И они су били потпуно шокирани, како се ситуација из сата у сат погоршавала, а требало је да буде супротно.

Тачи је од почетка тврдо бранио став да Заједница српских општина не може да добије ама баш никаква извршна овлашћења. Сваки српски предлог је одмах одбациван. Трошили су се и живци и минути у том натезању, да би Александар Вучић у једном тренутку јасно рекао Тачију, који је искључиво инсистирао на уставној организацији Косова:

– Овде нам причате о поштовању некаквих ваших управних округа, а не можете ни да крочите на север Косова.

Већ после прве паузе, Ештонова је обавестила наше преговараче да је Приштина ”пристала на велики уступак”. А тај Тачијев ”уступак” само је још више продубио провалију између две стране:

– Хтели су да нашем северном региону придруже јужну Митровицу, Вучитрн и Србицу. Тиме би се етничка структура севера преокренула у корист Албанаца и однос би био 65 према 35.

Vucic-Eston-Dacic1

Није било помака. После следеће паузе, Тачи је понудио нови ”уступак”.

– Спремни смо да разговарамо о демилитаризацији те ваше Заједнице српских општина, али само ако за то добијете дозволу НАТО – циничан је био шеф приштинске делегације.

Врхунац гротескних преговора настао је када је Ештонова предложила да се прихвати споразум који је нашем тиму само прочитан, а из ког је фактички произилазило укидање свих српских институција на северу. Надлежности у полицији и правосуђу на којим смо инсистирали, готово да нису ни поменуте. Европа ништа није понудила.

Суочен са тим ”великодушним пакетом”, Вучић је у неверици упитао Ештонову и Тачија:

– Да ли се ви то шалите са нама?

Тако су, иза тапацираних врата на Шумановом тргу у седишту европске дипломатије, преговори Београда и Приштине дошли на ивицу потпуног дебакла.

Ни дан после те рунде набијене дипломатским интригама и клопкама, из Брисела упорно шаљу сигнале да је договор, ипак, могућ.

– Елементи за постизање споразума између Београда и Приштине су присутни. Госпођа Ештон очекује да јој се учесници у дијалогу јаве након консултација у својим престоницама, али засада не намерава да сазове формалан састанак у Бриселу – рекла је Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику.

Вести из централе ЕУ различито су тумачене на српској политичкој позорници.

Војислав Коштуница, лидер ДСС, поручио је да је веома важно што је Србија одбацила ултиматум ЕУ да буде ”саучесник у разбијању земље и стварању независног Косова”:

– То је значајан корак за успостављање националног самопоштовања и достојанства. Први пут после 2008. године, ЕУ је чула да Србија може да каже ”не” недостојним и понижавајућим понудама. Иако је Србија била изложена великом медијском притиску да је ствар завршена и да ће прихватити да уништи сопствену државност на КиМ, испоставило се да Косово има дубљи и већи значај, него што су то претпостављали званичници ЕУ. Време је да изградимо национално јединство око државотворне политике заштите националних интереса Србије.

БОЉЕ ОСТАВКА НЕГО ПОНИЖЕЊЕ


И унутар српске делегације одвијала се драма на завршетку напете осме рунде. Када се наш тим повукао у посебну просторију, пре него што каже коначну реч, уследио је нови шок – Вучић је понудио оставку премијеру Дачићу. Како сазнајемо, први потпредседник саопштио је члановима делегације да је свестан важности које датум за преговоре са ЕУ има за нашу државу, али и да није спреман да по сваку цену прихвати понижавајући предлог који им је сервиран и за који унапред зна да неће моћи да се примени.

Функционер ДС Божидар Ђелић позвао је Владу и председника да наставе дијалог с Приштином и покушају да дођу до компромиса.

– Исход последње рунде дијалога није лош само за Владу, већ и за читаву Србију. Крајње је време да Влада и председник дођу у парламент и обавесте посланике о томе шта је права ситуација. Не знамо шта је било на столу са стране Србије, ни Приштине, ни каква је била улога међународних посредника.

Члан председништва УРС Владимир Илић рекао је да није ни било реално да се у једном дану постигне договор Београда и Приштине:

– Сигуран сам да ово није крај и да ће дијалог бити настављен у другачијој форми. Србија је направила велики искорак показујући да се бар имплицитно одрекне суверенитета на делу своје територије који тренутно не поседује. Решење није на видику, али се крећемо у том правцу.

Функционер ЛДП Бојан Ђурић сматра да грађани треба да добију јасан одговор да ли је дошао крај разговорима Београда и Приштине:

– Ако јесте, то би значило крах државне политике. У том случају грађани имају право да се изјасне на изборима. Не треба тонути у потпуни фатализам и говорити да је све изгубљено, али исто тако не треба веровати да је могуће да се у наредних неколико дана помоћу шатл-дипломатије деси чудо.