Прочитај ми чланак

Демостат: Власт не би победила на наредним изборима, 39% сматра да Вучић ради лоше

0

Актуелна власт Александра Вучића не би однела победу на наредним изборима, ако се имају у виду најновија истраживања Демостата, које је обављено у последњим данима априла и првим данима маја.

Истраживачи Демостата, који су са 1.600 испитаника имали непосредни лични интервју -„лицем у лице“, дошли су до податка да чак 39 одсто испитаника сматра резултате рада Александра Вучића и његове владе – лошим, преноси Данас.

Петина испитаника, односно – 19 одсто сматра да власт ради добро, трећина – 33 одсто – мисли да је рад просечан, док девет одсто није дало одговор на ово питање.

Око трећине грађана (33 одсто) сматра да актуелна власт на лош начин решава питање Косова, 23 одсто сматра да је тај начин добар.

Просечним га је оценило 32 одсто испитаника.

Оцену о стању у привреди Србије, 36 одсто испитаних оценило је као просечно, 32 одсто као лоше, а само 20 одсто се изјаснило позитивно када је о овом сегменту реч.

Двадесет одсто испитаника оценило је позитивно помаке у приступању земље Европској унији, 36 одсто је дало просечну оцену, док се 32 одсто изразило апсолутно негативно.

Када је реч о борби против корупције и криминала, чак 46 одсто грађана сматра да власт лоше обавља тај посао, а само 18 одсто да то ради добро.

Оних који су стање у тој области оценили као просечно је 28 одсто.

Истраживачи Демостата изабрали су пет показатеља задовољства, односно незадовољства друштвеним делатностима и другим релевантним аспектима живота: привреда, школство, здравство, правосуђе и животна средина.

Просечна оцена је двојка (2,44).

Незадовољство је у два од пет случајева натполовично, у два случаја незадовољан је сваки други испитаник, а у случају школства незадовољно је 44 одсто испитаника.

Када је реч о здравству – 56 одсто испитаних је углавном незадовољно, 15 одсто је задовољних, а као ни задовољни ни незадовољни изјаснило се 29 одсто.

Правосуђем је углавном незадовољних 54 одсто, ни задовољних ни незадовљних је 30, а углавном задовољних – 16 одсто грађана.

Четрдесетдевет одсто испитаних је углавном незадовољно ситуацијом која преовлађује по питању животне средине, углавном задовољних изјаснило се 17 одсто, док је оних између – 34 одсто.

Привредом је незадовољно скоро половина испитаника – чак 49 одсто, ни задовољних ни незадовољних је 36, а углавном задовољних – 17 одсто.

У просеку је, закључују истраживачи Демостата, незадовољна половина испитаника (51 одсто), а задовољних је три пута мање (17 одсто), док је трећина у средини – они су делом задовољни а делом незадовољни.

Демостат, у чије последње истраживање је Данас имао увид, представиће детаљно резултате на данашњој конференцији за новинаре, у Медија центру, у Београду.