Прочитај ми чланак

Демостат: У Београду за опозицију 55%, за власт 45% бирача

0

Демостат је данас представио истраживање које је рађено у Београду почетком октобра месеца. По том истраживању јасно је да је већина Београђана незадовољна оним што су Београду урадили Вучић и Весић и да би, када би избори били у недељу, гласали против власти. Према Демостату, у Београду би у овом тренутку гласало око 800.000 људи.

За коалицију СНС-СПС би гласало максимум 45 одсто бирача, односно њих око 360.000.

За коалицију ССП-ДС-НС-ПСГ би гласало 27% бирача, односно око 220.000 људи.

Коалиција зелених странака око Не давимо Београд би освојила 7 одсто или мало преко 50.000 гласова. Такозване станке десне опозиције би освојиле око 100.000 гласова.

Преосталих 70-ак хиљада грађана се изјаснило за остале странке које не прелазе 1 одсто или су рекли да су за опозицију, али не знају за кога.

Демостат није саопштио појединачне рејтинге странака.

Што се тиче могућности да се проблеми који највише погађају Београђане реше, ту се односи мењају, јер скоро 40 одсто Београђана не верује да било која политичка опција може да реши проблеме. Посредно гледајући њихове одговоре, истраживачи Демостата су закључили да се међу онима који су спремни да се изјасне и који верују да проблеми могу да се реше, однос власти и опозиције је идентичан – 31:31 одсто.

Из свега наведеног јасно је да постоји велика шанса да СНС изгуби власт у Београду. Александар Шапић им није донео ништа и његови бирачи су се већински окренули Странци слободе и правде или су отишли у апстиненцију.

СПС ће морати да иде на једну листу, јер без СПС-а Вучићу прети опасност да заједничка листа опозиције буде већа од његове листе, што би он доживео као потпуни крах.

У наредних пет месеци је пред опозицијом задатак да подигне излазност у главном граду и победу учини што убедљивијом.