Прочитај ми чланак

ДЕКЛАРАЦИЈА О ОЧУВАЊУ НАЦИЈЕ Три стуба за опстанак свих Срба

0

Декларација о очувању нације, на којој раде Београд и Бањалука, биће представљена 25. новембра или 1. децембра. Главни циљеви: заштита језика и културе, раст наталитета и јачање економије нашег народа.

Очување српског језика и културе, побољшање демографске слике и економско јачање српске заједнице у земљама у региону и у свету – биће три кључне тачке на којима ће почивати декларација о очувању српске нације и народа, на којој заједно раде Београд и Бањалука.

Према нашим информацијама, документ који би ускоро требало да представе председници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, биће декларативни и правни акт који ће усвојити оба парламента и неће третирати територијални статус Србије и РС.

То је у уторак потврдио и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, који поручује да декларација није мотивисана дневнополитичким потребама, као ни великосрпским национализмом, већ да је њен циљ очување српског језика и културе. Он наводи да опасност којој су изложени наш језик и традиција није само у генерацијама Срба који су у расејању, већ је то видљиво и у окружењу, на територијама на којима Срби живе вековима, а на којима су угрожени језик и опстанак.

– Кад нема језика, нема ни народа. Биће предложене одређене мере које ће помоћи да се сачувају језик, писмо и идентитет. Најнормалнија ствар у свету су институције као што су немачки Гетеов институт или шпански „Сервантес“. Зашто и ми не бисмо имали наш институт? Србија је пример гаранције права мањина, ништа више од тога не тражимо за Србе у другим државама региона – поручио је Селаковић.

Ситуација у Хрватској најбоље илуструје колико су српски језик и култура угрожени. На попису из 2011. године 135.000 људи се изјаснило као Срби, али да говори српски „штиклирало“ је само 51.000. На пример, у Доњем Лапцу, у Лици, од 2.113 становника 1.704 се изјашњава да је српске националности (80,6 одсто), али српски као матерњи наводи 1.189, или 55,8 одсто.

Текст декларације, на којем ће радити стручњаци из Београда и Бањалуке, а своје сугестије дати и представници Срба из региона, требало би да буде представљен 25. новембра, када улазимо у стоту годишњицу присаједињења Срема, Баната и Бачке Краљевини Србији, или 1. децембра, поводом формирања Краљевине СХС.

МИЛОРАД ДОДИК, ПРЕДСЕДНИК РС: УЈЕДИЊЕЊЕ ГДЕ ГОД ЈЕ МОГУЋЕ

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Срби у овом веку треба да промовишу национално уједињење тамо где је то могуће, јер Србија и Српска имају право да се боре да одлуче о свом статусу.

– Пример су Источна и Западна Немачка, које су се ујединиле. Пет година пре тога нико то није претпостављао. Србима треба пружити ту прилику, без намере да другима умањујемо право.

Он је нагласио да декларација о опстанку српске нације нема аспирацију за преуређење држава, али има аспирацију да се каже да европска конвенција дозвољава да се Србима у Словенији да статус националне мањине и да се у Хрватској омогући коришћење ћирилице.

– У појединим земљама региона Срби се налазе у тешкој ситуацији. У Црној Гори постоји идентитетски геноцид над Србима, у Македонији затварају владику, на Косову исто тако. Декларацијом се не доводи у питање ниједна држава, нити њен територијални идентитет, али се доводе у питање политике којима се девастирају српске заједнице и њихова права.(С. М.)

СНЕЖАНА ЈАНКОВИЋ, АМБАСАДОРКА СРБИЈЕ У БЕРНУ: БРИГА ЗА МЛАДЕ У ДИЈАСПОРИ

Акција Министарства културе „Негујмо српски језик“ заживела је и ван граница наше земље, захваљујући амбасадорки у Берну Снежани Јанковић. Она је, у сарадњи са Министарством, у јуну ове године организовала изложбу постера ове акције, коју је, као специјални гост, отворио песник Љубивоје Ршумовић:

– С обзиром на то да у Швајцарској живи око 200.000 Срба, и да постоји Српска допунска школа са око 2.000 ученика, што је чини најбројнијом у читавој дијаспори, активности чији је циљ неговање српског језика су изузетно значајне, посебно за очување културног идентитета младих генерација Срба које су рођене и расту у иностранству. Спровођење акције „Негујмо српски језик“ и у иностранству, по мени, на најбољи начин говори о бризи наше државе за дијаспору и посебно за младе нараштаје који одрастају ван граница земље – каже, за „Новости“, амбасадорка Јанковић.

АНДРИЈА МАНДИЋ, НОВА СРПСКА ДЕМОКРАТИЈА, ЦРНА ГОРА: ШАЉЕМО БЕОГРАДУ НАШЕ ПРЕДЛОГЕ

Наредних дана, најкасније до 1. септембра, послаћемо председнику Вучићу наше виђење положаја српског народа у Црној Гори и највеће проблеме са којима се суочавамо.

Очекујемо да наши предлози и идеје, на којима већ дуже раде бројни угледни српски интелектуалци у Црној Гори, буду озбиљно размотрени у Београду и буду уграђени у декларацију. Овај документ треба да буде основа наше заједничке националне стратегије која ће обезбедити опстанак српског народа на овим просторима.

ИВАН СТОИЛКОВИЋ, ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА СРБА, МАКЕДОНИЈА: КРАЈЊЕ ВРЕМЕ ЗА ПЛАТФОРМУ

Крајње је време да збијемо редове и да један овакав документ, као што је најављена декларација, стави тачку на импровизацију и установи стратешке принципе за одбрану српског народа у региону. Документ треба да буде темељ за очување и будућност наше нације, а, ко то не види и не прихвата, може слободно да се „испише“ из српског корпуса. Поздрављамо иницијативу председника Вучића, коју видимо искључиво као потребу да се заштити и одбрани српски народ и српска држава.

НАТАША МИЋИЋ: ИНТЕГРАЦИЈА СРБА ОСНОВНИ ИНТЕРЕС

Најава писања документа који треба да служи као нека врста платформе око које би се окупљали Срби у региону не представља добар пут ако желимо да градимо добре односе са суседима и исправљамо грешке из прошлости – каже председница Политичког савета ЛДП-а Наташа Мићић. Она сматра да интеграција Срба у друштва у којима се налазе треба да буде основни интерес наше државе.