Прочитај ми чланак

Датум за ЕУ кад се преда север КиМ!

0

file-i-eston-527

(Новости)

О датуму ни речи! У извештају европског комесара за проширење Штефана Филеа Србија ће начелно бити похваљена за досадашњи напредак у дијалогу са Приштином и спроведене реформе, али неће бити препоручен почетак преговора за чланство у ЕУ.

Како сазнају „Новости“, документ Европске комисије, који ће Филе у уторак по подне представити у Европском парламенту у Стразбуру, биће знатно краћи од редовног, годишњег извештаја о напретку који се публикује сваког октобра.

На око 20 страна, Филе ће се осврнути на сваку тачку из децембарских закључака Савета министара ЕУ. ЕК је тада позвана да процени колико је Србија напредовала у критеријумима за чланство, а најважнија је била нормализација односа с Приштином.

У овом домену се тражио суштински напредак, али су на списку били и поштовање одредби Споразума о енергетској заједници, проналажење решења за телекомуникације, настављање „спровођења у доброј вери свих до сада постигнутих споразума“.

Србија је, између осталог, била обавезна да напредује и у области владавине права и независности кључних институција, као и да даље побољша пословно окружење и посебну пажњу усредсреди на права угрожених група.

Филе ће, према нашим сазнањима, одати признање властима Србије на посвећености у реформском процесу и наставку европских интеграција, па чак и у дијалогу. Ипак, уз закључак да је изостао споразум с Приштином, питање датума пребациће се на неке следеће извештаје, „чим кључни услов о видљивој и одрживој нормализацији односа између Београда и Приштине буде испуњен“.

Наш саговорник, који је имао увид у нацрт извештаја, објашњава да ће првих неколико страница бити политички рапорт европске шефице дипломатије Кетрин Ештон посвећен искључиво дијалогу Београда и Приштине. У оквиру тога биће дата и „мапа пута“, односно очекивања од Србије у наредном периоду, када је реч о нормализацији односа са Приштином.

Та „мапа пута“ биће практично заснована на неколико тачака: проналажење решења за телекомуникације и енергетику, наставак примене споразума о катастру, матичним књигама и универзитетским дипломама, и потпуна примена договора о административним прелазима. Такође, захтеваће се проналажење решења за север Косова, а посебно постизање компромиса око полиције и правосуђа.

Иако ће суштина извештаја Ештонове о дијалогу бити уграђена у увод документа ЕК, европска шефица дипломатије коначну верзију свог рапорта писаће до недеље, односно дан пре него што га 22. априла буде представила министрима спољних послава ЕУ.

Ештонова је у понедељак кренула у обилазак региона, који је започела посетом Црној Гори, после чега, за сада, следе одласци у Албанију и Македонију. Спекулише се да би Ештонова у Београд могла да допутује у среду, али то у понедељак у њеном кабинету нису могли да потврде.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић пред публиковање извештаја каже да ће Филеу и званичницима Европског парламента, са којима ће се срести у Стразбуру, пренети да је Србија у потпуности опредељена за договор и проналажење трајног решења за КиМ. Потребно је хитно наставити дијалог с Приштином, уз посредовање ЕУ, каже Грубјешићева.