Прочитај ми чланак

Данас: Вучић ће бити оштар према Србима са севера КиМ

0

aleksandar-vucic-1352498993-228328

Београд – Састанак представника Срба са севера Косова и Метохије, који данас стижу у Београд, са председником Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем, уопште неће бити пријатан, сазнаје Данас из извора блиских државном врху. 

Према речима наших саговорника, Вучић је „веома љут“ због понашања и изјава лидера Срба са севера КиМ, који упркос његовим апелима на јединство у прихватању Споразума с Приштином, зарад сопствене добробити, не желе да прихвате тај документ. Вучић ће, како кажу наши добро обавештени извори, бити „врло оштар“ у разговору с њима, не би ли им и на тај начин ставио до знања да је спровођење и прихватање Споразума у њиховом интересу, као и у интересу државе.

У делегацији са севера Косова, према најавама, биће председници општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток Драгиша Влашковић, Драгиша Васић, Драгиша Миловић и Славиша Ристић, начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић, заменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић и народни посланик Бојан Јаковљевић.

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије и некадашњи преговарач с Приштином, за Данас каже да су се лидери Срба са севера током година наметнули као незаобилазан фактор у сваком одлучивању.

– Све политичке елите у Београду, и бивша и садашња, су с њима морале да разговарају. Њихови ставови су некада били у корист државе, али често и нису – наводи Стефановић.

Упитан да ли су ови политичари заиста лидери тамошњих Срба или су се као такви наметнули, а можда су умешани и у илегалне радње, о чему се спекулише, Стефановић одговара да тиме треба да се баве надлежни државни органи.

– Занимљиво је да држава сада пренебрегава чињеницу да су двојица од четворице лидера са севера КиМ изабрани на основу нерегуларног референдума – закључује Борислав Стефановић.

Л. Валтнер

(Данас)