Прочитај ми чланак

ДАНАС У БЕОГРАДУ: Протестна шетња од Филозофског факултета до Храма „За Оливера“

0

Оливер Ивановић је рекао: „Ако политичаре почну убијати, а то се догађало на југу Италије пре 50 година од стране мафије, испада да ми ту мафију и тај рецепт имамо и доле“.

„Свака паметна власт би морала да тражи саговорнике у Србима, а не у својим партијским војницима који не мисле уопште. Они само климају главом и понављају оно што им велики шеф каже“.

„Ако политичаре почну убијати, а то се догађало на југу Италије пре 50 година од стране мафије, испада да ми ту мафију и тај рецепт имамо доле“.

„Не видим коме би било у интересу да угрози моју безбедност. Мислим да би то штетило чак и оним криминалним круговима који ме баш не воле“.

„Мени су урадили све што су могли до сада. Једино што нису пуцали на мене. Али ко зна ни то није искључено. Мислим да би то било погрешно“, говорио је за живота Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“.

Ове његове речи и његови говори биће пуштани данас на годишњицу његовог убиства током протестне шетње „Први од милион разлога – за Оливера“, која ће почети од платоа испред Филозофског факултета а завршиће се испред Храма Светог Саве.

Грађани, који су већ седам пута сваке суботе шетали улицама Београда у протесту „Један од пет милиона“, данас (среда) ће се од 18 сати шетати у част убијеног Оливера Ивановића са захтевом да се открије ко је у Ивановића пуцао 16. јануара 2018.

При врху колоне, према најавама, биће Ивановићева породица, брат, сестра, синови из првог брака и братанац Александар Ивановић, који је на твитеру и најавио долазак породице. Он је навео да је породици важно да се не заборави и да се сазна ко је и због чега одлучио да Ивановићу одузме живот. Осим чланова породице у шетњи ће бити и лидери Савеза за Србију, који подржава и помаже организацију грађанских протеста.

Није планирано да се држе било какви говори, пре почетка шетње окупљенима ће се кратко обратити глумац Бранислав Трифуновић, да обавести о рути шетње и месту на којем ће се палити свеће. Како је речено у организацији овог протеста, од Платоа, односно Васине улице, ићи ће се преко Трга републике, Теразијама, Улицом краља Милана до Трга Славија и до Храма.

Овај пут грађени не треба да понесу пиштаљке него свеће, јер ће уместо бунта против власти данас исказивати поштовање према Ивановићу у тихој шетњи, а са камиона ће се преко озвучења чути Ивановићеве речи. Свеће ће се палити код Храма Светог Саве, када ће бити пуштена и песма „Востани Сербие“.