Прочитај ми чланак

Данас састанак Бајденових људи, тражиће признање тзв. Косова и зауздавање РС

0

У КОМИТЕТУ за спољне послове Представничког дома Конгреса САД данас ће бити одржано саслушање на ком ће учествовати стручњаци за Западни Балкан.

Они ће дати препоруке будућој администрацији, коју ће предводити Џо Бајден, о томе какве ставове треба заузети према нашем региону.

Према писању медија у региону, на састанак су позвани стручњаци за Западни Балкан, међу којима су бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, професор Универзитета “Џон Хопкинс“ Данијел Сервер и аналитичар Јануш Бугајски, који ће новој администрацији дати препоруке за даље деловање на Балкану.

Сервер ће у свом обраћању позвати будућу администрацију САД на снажнији ангажман када је реч о спречавању сецесије Републике Српске и унутрашњим реформама у смислу слабљења ентитета, те пуном признавању државности тзв. Косова.

– САД би требало да притисну Европљане да санкционишу оне који заговарају независност Републике Српске, као и да ојачају и преместе своје трупе, уз видљиву подршку САД, у град Брчко на североистоку земље како би блокирали сецесију – наводно ће тражити Сервер на том састанку, преносе регионални медији.

Главни амерички циљ дијалога је узајамно признавање Србије и тзв. Косова, као и размена амбасадора. Сервер ће тражити да Бајден и канцеларка Ангела Меркел експлицитно објаве овај циљ и да притисну чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово да изјаве да ће га признати најкасније док то учини и Србија.