Прочитај ми чланак

ДАНАС КОНАЧНА ПРЕСУДА Цео свет пише о Ратку Младићу

0

Светски медији баве се данас изрицањем другостепене пресуде некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, које је најављено за поподне, наводећи да ће суд у Хагу потврдити или поништити ранију пресуду којом је осуђен на доживотни затвор.

Британска агенција Ројтерс оцењује да ће се са изрицањем пресуде „ставити тачка“ на последње суђење за „геноцид на територији БиХ пред судом Уједињених нација за бившу Југославију“.

Судије ће у 15 часова почети са читањем пресуде.

Британски лист „Гардијан“ пише да ће пет судија изнети своје закључке о 10 тачака оптужнице – које укључују истребљење, присилно премештање, терор, узимање талаца и незаконите нападе на цивиле – по основу којих је Младић 2017. године осуђен.

Данас ће бити донета коначна пресуда суда, без права на нову жалбу.

Исход данашњег рочиштва је, према оцени „Гардијана“, неизвестан, иако је врло мало вероватно да ће Младић бити ослобођен. То би, како додаје тај лист, захтевало да тројица судија ослободе Младића од свих оптужби.

Ројтерс подсећа да је Младић (78) био на челу снага „босанских Срба“ током рата у БиХ 1992-1995. године. Осуђен је 2017. године под оптужбом за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине, укључујући „терорисање цивилног становништва Сарајева током 43-месечне опсаде и убиство више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака у Сребреници у 1995. години“.

Тужилац Серж Брамерц је, уочи данашње одлуке, нагласио важност изрицања пресуде Младићу због, како је навео, жртава које живе са траумом и сећањем на сукобе из 1990-их.

„Ако разговарате с преживелима и мајкама (Сребренице) које су изгубиле мужеве, синове, живот им је заиста стао на дан геноцида“, рекао је Брамерц новинарима уочи пресуде.

Младићеви адвокати жалили су се на осудујућу пресуду, наводећи да бивши генерал не може бити одговаран за потенцијалне злочине које су починили његови потчињени. Тражили су ослобадајућу пресуду или поновно суђење.
Тужиоци, с друге стране, желе да се његова пресуда потврди.

Америчка агенција АП је у осврту на данашњу пресуду Младићу, кога назива „касапином из Босне“, навела да ће се овом пресудом у жалбеном поступку завршити кривично гоњење тужилаца Уједињених нација за злочине почињене у рату, у којем је, како наводи АП, убијено више од 100.000 људи, а милиони остали без крова над главом, пренео је Танјуг.