Прочитај ми чланак

ДАНАС КАДА ПОСТАЈЕМ… Србија тачно у подне добија новог председника

0

Александар Вучић ће у Скупштини положити заклетву над посебним примерком Устава, испод којег је реплика Мирослављевог јеванђеља, чиме започиње петогодишњи мандат

Србија добија новог председника тачно у подне, кад ће на свечаној церемонији у Дому Народне скупштине положити заклетву изабрани шеф државе Александар Вучић, чиме почиње његов петогодишњи мандат.

Вучић је први председник који се заклиње за говорницом у парламенту над посебним примерком Устава Србије, испод којег је верна реплика Мирослављевог јеванђеља, тешка око десет килограма. Вучић заклетву полаже држећи десну руку на Уставу, који ће му дати председница Уставног суда Весна Илић Прелић.

Пешке на Андрићев венац

Након церемоније, Вучић из Скупштине пешке одлази на Андрићев венац, где ће испред зграде Председништва бити уприличена смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије – копнене, РВ и ПВО и речне флотиле. Начелник Генералштаба Љубиша Диковић подноси рапорт новом председнику, а затим следи свечана примопредаја дужности одлазећег председника Томислава Николића и Вучића.

Од Томе државни печат

Свог наследника Николић дочекује испред главног улаза у зграду председника Републике, а предвиђено је да у свечаној сали Председништва уручи Вучићу државни печат, што такође до сада није био случај, као и посебну заставу. Након тога ће уследити краћи састанак старог и новог председника.

Александар Вучић јуче је поднео оставку на функцију председника Владе, коју ће као в. д. преузети и вршити први потпредседник и министар спољних послова Ивица Дачић, све док Вучић не додели мандат будућем премијеру, за шта има рок од 30 дана.

Мирослављево јеванђеље најзначајнији спис
РУСКИ МОНАХ УКРАО ЛИСТ, ПУТИН НАМ ВРАТИО КОПИЈУ

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани спис на ћирилици, чију је израду крајем 12. века поручио хумски кнез Мирослав, брат Стефана Немање. Књига је исписана на 181 листу пергамента, на старословенском језику, а садржи и 296 цртежа пером бојених црвеном, зеленом, жутом и белом бојом и украшених златом. Очаран лепотом списа, руски калуђер, касније владика кијевски, током посете Хиландару 1845/46. кришом је исекао лист – 166. по реду, и однео га у Русију.

Кад је 1891. Свету гору посетио краљ Александар Обреновић, у знак захвалности монаха Хиландара, којима је даровао знатан новац, књига је пренета у Београд. Данас се чува у посебној комори испод зграде НБС, а украдени лист још увек недостаје. Иако је било најава да ће га Владимир Путин вратити Томиславу Николићу, уручена му је само копија.