Прочитај ми чланак

ДАН КАД ЈЕ НАТО УШАО НА КОСОВО: Посланици у Приштини траже Дан ослобођења

0

Шиптарски окупатори на Косову још увек нису усвојили Дан ослобођења као службени празник. Из Самоопредељења напомињу да је време да шиптарско-окупаторске институције Косова измене Законе о званичним празницима и да 12. јун прогласе Даном ослобођења Косова, преноси РТК.

12. јун, дан када су НАТО снаге ушле на Косово, а који је Скупштина усвојила 2008. године није званично проглашен даном ослобођења, из покрета Самоопредељење истичу да не постоји воља да се одреди Дан ослобођења.

„Косово нема Дан ослобођења зато што представници власти не знају за борбу. Ослободилачка борба није третирана ни приближно на начин на који је требало, ни историјски, нити уставно. Значи није проблем ослободилачка борба, већ Дан ослобођења“, рекао је Реџеп Сељими за Косова прес.

Треба да се одреди Дан ослобођења који би био и званични празник, сматра и аналитичар Имер Мушкољај.

„Тај дан би требало да се прогласи Даном мира, како се не би увредиле и остале заједнице на Косову, тачније да се не прозове српска заједница, иако ниједан термин не може да замени Дан ослобођења. Институције раније нису имале компетенције да изгласају овај Дан, али данас би требало да промен Закон и Скупштина донесе одлуку да Косово што пре добије Дан ослобођења“, рекао је Мушкољај.

Посланик Алијансе за будућност Косова Расим Сељманај, гласао је 2008. против, јер је, како каже, закон имао много недостатака.

 

„Слажем се са мишљењем да овај огроман број празника треба смањити. Идеја да је Дан ослобођења, у овом случају 12. јуна, постане званичан празник је добра. То не би требало да буде само празник“, рекао је Селманај.

Како преноси РТК, у складу са Законом о празницима Косово за сада има једанаест званичних празника, где се убрајају и верски празници.