Прочитај ми чланак

Дамјановић о уласку Србије у ЕУ: Академик Ристичевић будући шеф дипломатије ВИДЕО

0

У уторак 3. марта, током расправе у Скупштини Србије, народни посланик Српске радикалне странке (СРС), Миљан Дамјановић, указао је је на погубности безусловне орентације Србије ка ЕУ и потреби да се српска држава окрене Русији. Том приликом је између осталог Дамјановић је истакао:

– У контексту преговора о придруживању ЕУ, Србија се обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о слободној трговини, значи и са Евроазијском економском унијом и са Руском Федерацијом, са онима са којима имамо безцаринску могућност извоза и где можемо бити конкурентни, на дан свог приступања ЕУ.

Сада, шта је било интересантно чути. Доктор Маријан Ристичевић је данас овде изнео, професор доктор Маријан Ристичевић, академик Маријан Ристичевић је данас овде изнео једну интересанту формулацију. Он је рекао – ми не треба да се одричемо пута ка ЕУ, али требамо да искористимо пут ка ЕУ због европских фондова које треба да узмемо. Замислите, ми ћемо, једна Србија ће преварити ЕУ, највеће силе ЕУ. Једна Србија ће преварити Немачку, Француску, Шпанију, Италију, отећемо им новац. Вероватно би преварили и Велику Британију, али сада нисмо у могућности, јер су се они на време спасили и побегли са брода који тоне.

Очекујем да у наредном мандату академик Ристичевић у најмању руку буде министар спољних послова, јер оваквом политиком грађанима Србије може да се обећа да ће седети кући и да неће морати да раде ништа. Али ту је један мали проблем, академик Ристичевић није слушао Емануела Макрона који је рекао да у наредном периоду и не тако блиској будућности неће бити проширења ЕУ и да највећа чланица, највећи представници, највеће земље ЕУ треба да се изнутра реструктуирају и вероватно ће се они тако реструктуирати, по налогу академика Ристичевића, да велике земље своје повластице, своја овлашћења пребаце на прво, земље које тек требају да приступе, да им дају све, затим приступе и биће водеће силе Србија и Бугарска. Вероватно Хрватска неће пошто са њима имамо непријатељске односе.

Ја заиста верујем да ће после данашњег тог излагања и економског концепта који сте изнели, да господин Александар Вучић сигурно ће узети тај концепт за предизборну кампању и у наредном периоду, у наредној Влади уколико буде био, онда ће тим концептом створити стварно златно доба. До данас смо били на путу за златно доба, али данашњим концептом ја верујем да ће будући председник Владе од господина академика, господина Ристичевића, тражити да напише експозе за будућег председника Владе и вероватно ће то бити од увођења вишестраначја да се први пут десило да 250 посланика гласају за.

Јер, пазите уколико ја као отац двоје деце, чекам хвала Богу треће, уколико се ово испуни ја ћу морати и четврто и пето, јер живети у таквој онда земљи благостања биће право уживање. Морам признати да се никада више нећу бавити политиком и на којој год листи господин академик Ристичевић био, као 2000. године до данас, пошто је био на разним листама, ја ћу пратити само где је он, да би заокружио због економског концепта који смо данас чули.

Преварити ЕУ на овај начин, ово ме подсећа на филм „Пљачка Трећег рајха“. Ја да сам гледао тај филм, ја бих помислио да је академик Ристичевић ту био главни глумац. Они су успели да опљачкају Берлин, победе у Другом светском рату, а ви сте успели данас да растурите у комаде ЕУ и ја заиста очекујем да ће Србија пут благостања данашњим концептом кренути.

Оно што је даље било врло интересантно, а то је да, када говорите о путу ка ЕУ и кажете – не, ми ћемо, ми не треба да се одричемо него да их користимо, вероватно мислите да их користимо и по принципу како они нама отворено прете одузимањем Косова и Метохије, како од нас инсистирају да преузмемо и примимо у држави један број миграната, вероватно исто тако сматрате да је овај пут прави пут када нам се мешају унутрашња питања државе попут баш ових избора и оних који данас нису овде да нам одређују изборне законе и да нам објасне шта је демократија, на све то шаљу неке бивше посланике и тиме доказују и показују да смо за њих минорни, да морамо бити понизни, јер ако не седнемо са њима ми нисмо довољно паметни да овде доносимо исправне законе.

Видите, ту се ми српски радикали са вама не слажемо и за разлику од вас и вама сличних, ми не седамо са онима који су нас на тај начин исто тако безусловно бомбардовали као што су нам сада слали и покушавали да нам објасне да треба сести са некаквим Јеремићима, Ђиласима, или не знам како се све зову, који побогу бојкотују ове изборе.

Што се мене тиче, не да треба да их бојкотују, они не треба више да се баве политиком. Они су имали довољно година и били су у власти, видели смо колико су знали и умели. За разлику од вашег економског концепта, њиховом економском концепту ће се на нажалост препричавати још сто година. Уништили су све фабрике, уништили су банкарски систем, нема шта нису уништили.