Прочитај ми чланак

ДАЧИЋЕВ ултиматум: СПС неће подржати СНС у Београду ако није у Влади Србије

0

Београђане сасвим извесно до краја године или почетком наредне очекује нови излазак на изборе, а до тада једино је питање како ће изгледати привремена власт. Опција принудне управе све мање је реална, јер СНС рачуна има већину од око 60 одборника и да ће са њима бити и СПС. Ипак, да би могли да наставе сарадњу са Дачићевим социјалистима у престоници, напредњаци морају да их позову и у Владу Србије.

Од како су саопштени резултати избора, Ивица Дачић, лидер СПС, отишао је у медијску илегалу, док, с друге стране, његов коалициони партнер Александар Вучић поручује да није у потпуности сигуран да ће наставити сарадњу и у наредној влади.

Хорски, ређали су се чланови СНС који су говорили да не желе убудуће да деле одговорност са социјалистима, а најснажнији поруку послала је Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка рударства и енергетике.

“Не знам да ли ћу ја бити у Влади, али ми се чини да са сигурношћу могу рећи ко неће бити премијер. Ивица Дачић неће бити премијер. Ја сам генерално против коалиције са СПС, мислим да се многи каче на леђа СНС и председника Вучића и дошло је време да видимо ко је за и ко хоће да заједно ради у интересу земље, а ко само говори да је за то, а ради другачије“, рекла је Михајловић алудирајући на очигледну поруку Ивице Дачића из предизборне кампање да себе види као новог премијера.
Рачуница у Београду немогућа без социјалиста

Након завршетка изборне утакмице, Дачић је кратко поручио да очекује наставак сарадње са СНС, те да се њихов договор о сарадњи односи и на Београд.

С друге стране, у мометима кад још увек не знамо коначне резултате престоничких избора, од напредњака се може чути како самоуверено тврде да имају већину и да ће формирати градску власт. У тим тврдњама предњаче премијерка у техничком мандату и повереница СНС за Београд, Ана Брнабић, али и лидер партије Александар Вучић.

“Ја сам рекао да ми имамо већину, а да могу да направим и много већу већину од тога”, рекао је Вучић недавно гостујући на ТВ Пинк.

Најчешће се говори о броју од 60 одборника, али ако се има у виду да напредњаци сами имају 48, практично је немогуће да до тог броја дођу без подршке 8 одборника из редова СПС.

Међутим, подршка Ивице Дачића у Београду неће бити бесплатна и сасвим сигурно ће подразумевати “пакет аранжаман” који подразумева и учешће социјалиста у Влади Србије.

Уколико СНС истраје у намери да њихов кандидат за првог човека Београда, Александар Шапић, постане привремени градоначелник, тај подухват биће практично немогућ без подршке СПС.

Самим тим напредњаци ће морати да пронађу начин како да уведу социјалисте у извршну власт, а да испуне очекивања и формирају прозападну владу.

“Сви очекујемо да они условљавају своју подршку у Београду њиховим пристуством у новој Влади Србије и то нас неће изненадити. Верујемо да су свесни да ће, у случају да пређу границу коректности, више трпети они него ми”, рекао је раније за наш портал извор из врха СНС.
У ком случају ипак може доћи до формирања принудне управе

Имајући у виду да су нови престонички избори планирани за децембар или март наредне године, не треба у потпуности одбацити могућност да се напредњаци ипак одлуче за принудну управу, а да власт на нивоу републике формирају са мањинама.

Подсетимо, како је раније писао наш портал, предуслов за наставак сарадње је да се СПС огради од проруске политике.

План лидера СНС Александра Вучића у случају да руководство СПС наступи “уцењивачки” и не огради се јавно од подршке Русији, јесте формирање власти са Савезом војвођанских Мађара, коалицијом “Заједно за Војводину” и групацијом “Муфтијин аманет”.

У случају да Дачићева странка не буде део власти, већина у парламенту би имала 130 посланички мандат.

Ако, с друге стране, СПС одговори позитивно на захтеве својих дугогодишњих коалиционих партнера и прихвати да буде део прозападне владе, то ће значити да власт има подршку 162 посланика.

Саговорници “Нове” из владајуће странке раније су навели да ће све напослетку зависити од разговора Вучића са Дачићем, а тај састанак би требало, како наводе, да се догоди за мање.