Прочитај ми чланак

Срби из дијаспоре: Дачић ускраћује право да смо Срби

0

miodrag dangubic

(Ин4с Портал)

Интегрално преносимо саопштење Српске народне одбране из Канаде, поводом напада премијера Србије Ивице Дачића на Србе дијаспоре, који су се “дрзнули” да кажу нешто о заветном косовско-метохијском бремену који носе заједно са својим народом.

Дачић нам ускраћује право да будемо Срби.

Српска заједница у Канади је затечена и збуњена неумесним критикама које је премијер Србије Ивица Дачић ових дана упутио нашој дијаспори.

До сада смо вјеровали, а у то су нас убеђивале све београдске владе, да смо и ми дио српског народа, а то што нас је тешки усуд нашег рода расијао по цијелом свијету, нити смо ми криви, нити имамо разлога да се тога стидимо, иако нам тако нешто поручује „наш“ премијер.

Подсјећамо да су се током прошлог вијека у неколико наврата, неко милом, неко силом, а неко „трбухом за крухом“, наши људи отиснули у туђину и ту, као вриједни и поштени људи, заслужили поштовање домицилног становништва и, у највећем броју случајева, потпуно прихваћени и интегрисани у заједнице у које су дошли.

Вјеровали смо да је прошло вријеме када је на српску дијаспору гледано као на државног непријатеља, али нас је српски премијер подсјетио да је он сам изникао из комунистичке матрице која је водила са нама прави рат, укључујући и физичке ликвидације наших виђених људи.

Сада нам премијер дијели „пацке“ да се не мијешамо у његов посао којим легализује насилну сецесију наше свете зерље Косова и Метохије.

Ми канадски Срби, лишени организоване комуникације са матицом, сваке године на Видовдан прослављамо „Српски дан“, како овдје зовемо централну националну свечаност, коју све више посјећују и припадници других култура, дивећи се нашем слободарском епу, који траје од 1389. године! Држава Србија, не само да није препознала и помогла ову манифестацију, већ није ни чула наше многобројне поруке жеље да поднесемо дио терета свог народа, заједно са њим!

У протеклим деценијама српска дијаспора је у много акција, на разне начине пружала помоћ матици, како слањем помоћи, тако и наступима пред јавношћу моћних народа свијета у којима смо попуњавали празнине невјеште и немуште медијске кампање српских влада. Јесмо ли имали резултата? Нека свако просуди по доступним информацијама, а никако у недостатку информација и паушалним, кафанским порукама премијера Ивице Дачића. Упоредите само процјене прилива новца из дијаспоре у државну касу и средстава која држава одваја за најпростију комуникацију са нама и све ће вам бити јасно.

Њему поручујемо да нас он не премјешта по свијету. Када се он буде вратио у родни Призрен, тада ћемо и ми у земљу својих предака, када зато дође потреба. Имате част да сте рођени у царском граду, центру српске славе, благостања и моћи, недостижни идеал народа који вас и вама сличне има на свом челу!

Многи од нас су овдје вољом идеологије из које је изникла Дачићева странка, а противно нашој вољи!

Никада немојте да сметнете с ума, да ова генерација Срба дијаспоре, иако заборавља српски језик и културу, још увијек залива цвијеће на гробовима неких од најбољих и највећих Срба, који су из своје вољене домовине протјерани само зато што су патриоте! Држава која вас има у власти, није много одмакла од оне која их је протјерала, осим што сте дозволили да некима од њих земни остаци вечно додирују родно тле.

Ова генерација српског расијања воли своје нове државе чији су држављани, али се не одричу своје националности, косовског завета старих завичаја и достојанствено носи то тешко и завјетно бреме по најудаљенијим крајевима свијета.

Зато сматрамо увредом да нам неко, макар то био премијер Србије, ускраћује право да будемо забринути, несрећни и љути због срамне капитулације у коју гура Србију и цио српски народ, укључујући и Србе дијаспоре! Једном речју: ускраћује нам право да будемо Срби!

Ми ћемо и даље бити у строју, иако нас „врховни командант“ или шта ли је већ, избацује из њега. Наш завет косовски нас још увек чини Србима, без тога сте нас предали туђим нацијама и туђим културама!