Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ У ЛОНДОНУ: Србија спремна да решава сва питања са регионом

0

ЛОНДОН – Србија је спремна да решава питање односа са Приштином, а исто тако је спремна да решава и сва отворена питања са другим земљама у окружењу, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је на састанку са представницима цивилног друштва у оквиру Самита о Западном Балкану у Лондону казао да је потребно да се превазиђу политичке разлике, те да је немогуће у потпуности градити економске односе без решавања политичких проблема.

Фото: Јутјуб

 

„Постоји много проблема из прошлости, али то је нешто што се не може исправити, може да се исправи само будућност. Ми смо спремни да решавамо питање односа са Приштином, исто тако спремни смо да решавамо отворена питања и са другим земљама у окружењу, поштујући интересе сваког народа и уважавајући међународно право”, казао је Дачић.

Додао је да у том смислу, свако треба да се стави у позицију оних других, како би сви боље разумели проблеме са којима се други суочавају.

Дачић је навео да се Србија радује проналажењу решења проблема везаног за име Македоније.

„Македонија је братска и пријатељска земља и радујемо се напретку свих других земаља у региону, јер шта год да ми мислимо једни о другима, ми не можемо да побегнемо од ситуације да смо сви ми браћа или сестре, да долазимо из исте земље, која се некада звала Југославија, осим Албаније, наравно”, навео је Дачић.

Говорећи о слободи медија у Србији, Дачић је казао да су медији слободни и додао да какви су политичари такви су и медији.

„Генерално гледано не треба пребацивати кривицу једни на друге. Што се мене тиче, моја порука за медије је: ‘Пишите шта хоћете’. Моја порука је пишите шта хоћете, иначе бих вам рекао пазите шта пишете. Нека неко каже када је имао неки проблем са мном”, казао је Дачић.

У разговору са представницима цивилног друштва, Дачић је истакао да треба одвојити политичку власт од онога што спада у цивилно друштво и НВО.

„Имао сам више пута прилике да људе из цивилног сектора укључујем у институције и они се када уђу у институције веома мешају у рад сектора из којег су дошли”, казао је Дачић и додао да је власт велики изазов и да моћ може да повуче.

Навео је да се може утицати на различите врсте институција као што су институције које не спадају у класичне државне, али да нико никада неће бити у потпуности задовољан.

„Ипак, свако треба да ради свој посао и шта му је у опису надлежности”, казао је Дачић.