Прочитај ми чланак

Дачић: Треба поштовати процедуру за учешће Косова на регионалним скуповима

0

dacic-taci

(Танјуг)
БЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић поновио је данас да треба поштовати процедуру за учешће Косова на регионалним скуповима и истакао да у том случају неће бити проблема да представници Приштине учествују на предстојећем самиту држава Централне и Источне Европе у Словачкој 12. јуна.

„Ми смо се договорили о начину учешћа Косова на регионалним скуповима и ако буду испоштоване те процедуре неће бити проблема“, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија.

Премијер је нагласио да је важно како је позив за тај скуп обављен и да је то питање за председника државе и Министарство спољних послова.

На министарском састанку земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи одржаном у Охриду 31. маја коришћена је „гимних“ формула, када су учесници скупа представљени под својим именом, а друга могућност је да поред поред назива Косова стоји фуснота са позивањем на резолуцију 1244.

Консултације о економији данас и наредних дана

Премијер Ивица Дачић рекао је да ће данас и наредних дана бити одржане консултације о стању у економији и мерама штедње, као и о томе како омогућити друштвени развој.

„Није лако наћи баланс између те две теме јер постоје различита мишљења стручњака“, казао је Дачић новинарима у Палати Србија.

Према његовим речима, ова влада не крије проблеме и не ставља их под тепих већ их решава.

„Желимо да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ. То је добро за инвеститоре који могу да нам помогну да стабилизујемо економију. У Европи постоје различите мере – штедња или развој. Ми нисмо у ситуацији да штампамо паре као неке развијене земље већ да штедимо“, поручио је Дачић.

Он је истакао да је ове године направљен помак када је у питању стабилност курса динара и смањена стопа инфлације, а да се чине напори да се смањи буџетски дефицит.

„Проблем је настао јер су приходи мањи него што су планирани. У обавези смо да смањимо расходе. Новим задуживањем можемо само повећати дефицит што није добро и морамо наћи баланс и то су теме о којима ћемо ових дана разговарати на састанцима“, навео је Дачић.

У току дана очекује се састанак председника СНС и првог потпредседника владе Александра Вучића, лидера СПС и премијера Ивице Дачића и лидера УРС и министра финасија Млађана Динкића, на коме би требало да разматрају економске мере које би могле бити предузете ради уштеда у буџету.