Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ СТРАНИМ НОВИНАРИМА Србија и регион су регрутна база за борце Исламске државе

0

Дачић је то изјавио одговарајући на питање либанских новинара, говорећи о неопходности сарадње наших земаља у борби против тероризма.

Према речима Ивице Дачића, министра спољних послова Србије, Србија и регион у целини су регрутна база за борце Исламске државе, што је, додао је, заједнички проблем који Србија дели са Либаном.

Илустрација / Фото Танјуг-АП

Либан и Србија унапредиће сарадњу не само на пољу политике, већ и економије, туризма, образовања, безбедности и борбе против тероризма.

То су изјавили министри спољних послова две земље, Џебран Басил и Ивица Дачић, који је навео да за Либан Косово није само питање Србије, већ и међународног права.

„Суштина је да се таквим потезима руши међународно право и зависите од великих сила, једне, две или три, што руши међународне принципе“, став је Либана који је новинарима пренео Дачић после састанка са Басилом, који ће отворити нова врата економској сарадњи две земље.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Либан земља која је највећи пријатељ Србије у том делу света, „са којом имамо везе које сежу дубоко у историју“ и гласала је против чланства Косова у Унеску и Интерполу.

Дачић је најавио да ће се Басил данас састати и са другим званичницима Србије и у шали изразио жаљење што је решио одмах да се врати кући кад је видео снег.

Желећи Србији много белих дана, Басил је указао да би Либан требало да поступи као Србија – да смањи а не да подиже плате запосленима, као што то чини свака влада која у његовој земљи дође на власт.

„Радимо на томе да унапредимо владу и државу, да има политичку смелост да се супротстави таквим корацима, не само причом већ и делима“, рекао је шеф либанске дипломатије.

Истакао је да Либан поштује светски поредак и жељу Србије да буде целовита.

Потенцирамо уједињење, и против смо раздвајања, рекао је Басил и подсетио да је Либан пролазио кроз тешке фазе као и Балкан.

Упозорио је да би подела Сирије могла негативно да се одрази на Либан.

Према његовим речима, током сусрета рађено је на укидању виза за особе са дипломатским пасошем и да Либанци не би требало да имају визе, јер су веома заинтересовани за туризам у Србији.