Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Не ваља! Србији достављен британски предлог Резолуције о Сребреници

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Мисија Велике Бритање у Уједињеним нацијама (УН) доставила је Србији предлог Резолуције о Сребреници о којој би Савет безбедности УН требало да расправља на седници 7. јула, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија ће пажљиво у наредним данима размотрити текст резолуције и руководити се националним интересима, не доводећи у сумњу опредељење за кажњавање и санкционисање ратних злочина, рекао је Дачић на редовној конференцији за новинаре.

„Наводно је циљ резолуције процес помирења, али у тексту се на 20 места помиње геноцид, а на једном месту помирење,“ истакао је Дачић, наводећи да резолуција има више тачака, опште делове и делове који се односе директно на злочин у Сребреници.

Он је рекао да се очекује да ће од уторка кренути консултације са осталим чланицама Савета безбедности о Резолуцији, које до сада нису обављене.

„Видећемо како ће ићи тај ток консултација, а наш став ће бити веома јасан и прецизан после детаљног проучавања тог текста“, рекао је Дачић.

Како је рекао, планирано је да Резолуција буде разматрана 7. јула на седници Савета безбедности, када је и предвиђено да једна тачка дневног реда буде о Босни и Херцеговини.

„За 7. јул је предвиђена тачка дневног реда о БиХ, и вероватно се планира да се у оквиру те тачке разматра и ово, јер се не зна да ли је могуће постићи сагласност о новој тачки дневног реда. То је информација коју имамо из наше мисије“, прецизирао је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија својим примером показала посвећеност у борби за кажњавање ратних злочина, да сматра да сви злочини треба да буду санкционисани, посебно имајући у виду бројне злочине над српским народом.

„Уважавајући посвећеност Србије санкционисању ратних злочина, јасно је да ће влада штити национални и државни интерес кад је у питају ова тема“, истакао је Дачић.

Упитан да ли је упознат са резолуцијом о Сребреници која је представљена у америчком Конгресу, Дачић је рекао да су у многим парламентима усвајани документи тим поводом, нагласивши да Србија на то не може да утиче, али да ће у билатералним контактима изнети ставове тим поводом.

„Коментар људи који су сагледали први текст резолуције је да је аргументација да се позива на сличну резолуцију која је била донета у случају Руанде, али је велика разлика у томе што су се на примеру Руанде задржали на општим принципима, а овде је реч о значајном делу резолуције који садржи формулације које представљају новину у односу на резолуицију о геноциду у Руанди“, рекао је Дачић.

Он је поновио да је Србија опредељена за мир и стабилност у реигону и за то да се никад не понове конфликти, као и за потпуно санкционисање ратних злочина и њихових починилаца, али и да штити своје националне и државне интересе и интересе народа који живи у БиХ.

Упитан кад ће бити донета одлука ко ће и да ли ће ићи у Сребреницу, Дачић је рекао да су, колико је њему познато, позиви упућени председнику државе и премијеру и да ће они одлучивати о томе.

„То је једно од тешких питања којима ћемо се бавити у наредном периоду“, рекао је Дачић.

На питање шта очекује од посете председника Томислава Николића Сарајеву 16. јуна, Дачић је рекао да је Србија заинтересована за Босну и Херцеговину јер велики број Срба живи у тој земљи и да постоји велики интерес за очување регионалне стабилности и јачање односа.

Упитан да ли ће Насер Орић бити изручен Србији, Дачић је рекао да је то питање за правосудне органе Србије и Министарство правде.

Дачић је истакао да је Србија више пута истицала да је опредељења за мир и стабилност, алид а штити свој уставноправни поредак и државне и националне интересе.

„Радимо на томе да се ниједно отворено питање не одрази на нашу жељу да западни Балкан буде место стабилности, а не извор сукоба или регион другог реда“, нагласио је Дачић.

Извор: Танјуг