Прочитај ми чланак

Дачић: Србија се неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе

0

Србија се никоме неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе, истакао је министар спољних послова Ивица Дачић, поводом реаговања из Сарајева на пресуду Хусеину Мујановићу за злочине над Србима у Храсници, те додао да је позвао амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића на хитне консултације у Београд.

Дачић је изјавио да је апсолутно неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да нота Министарства спољних послова у Савету министара, упућена Министарству спољних послова Србије, буде објављена у медијима, а да тек након тога буде достављена Београду, и то слањем мејла.

Наводећи да је Министарство спољних послова Србије амбасадорка БиХ у Београду Аида Смајић обавестила да је позвана на консултације у Сарајево, Дачић је рекао да је као реакцију на такав поступак позвао амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића на хитне консултације у Београд.

„Због тога неће, нити је у могућности да се одазове позиву на састанак код Шефика Џаферовића, и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадор БиХ врати у Београд“, рекао је Дачић за Тањуг.

Дачић је истакао да је апсолутно неприхватљиво мешање у рад правосудних органа, а посебно у поступке који се тичу ратних злочина, који су универзалног карактера и где свака жртва заслужује да починиоци буду изведени пред лице правде и кажњени за почињена дела.

„Постављам питање да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против некажњивости злочина једно је од темељних начела савременог правног поретка и владавине права“, истакао је Дачић.

Дачић је упитао „зашто онда БиХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановића“ за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијени.

Он је додао да се једино расветљавањем свих злочина почињених током оружаних сукоба на територији бивше Југославије и процесуирањем починилаца може остварити трајно помирење. Према његовим речима, Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине Србије потпуно је у складу са међународним правом, праксом и обичајима у савременим државама.

Дачић је напоменуо да у Србији није суђено само за злочине против Срба, већ и против Хрвата и муслимана, због чега Београд одбија тврдњу из Сарајева да је реч о правно-политичком инструменту.

Дачић је реаговао поводом протестне ноте коју је Београду упутила министарка спољних послова у Савету министара Бисера Турковић, због пресуде којом је бивши командант такозване Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Након тога, предсједавајући Председништа БиХ Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковић амбасадорку БиХ Аиду Смајућ на консултације у Сарајево.