Прочитај ми чланак

Дачић: Русија је веома љута што је решавање проблема КиМ пребачено на ЕУ

0

Putin rusija

(Бета)
Москва – Русија је веома љута, иако то није јавно изражавала, што је неке ствари у спољној политици Србије сазнавала тек кад се већ нешто деси, каже Ивица Дачић.

Он наводи да је тако било када је решавање косовског проблема пребачено на ЕУ.

Премијер је рекао да је у прошлости „недостајало конкретних разговора, који се нису завршавали на томе да неко неког подржава“.

„Ово је нова ера у нашим односима. Ера већег разумевања и искрених односа“, рекао је Дачић српским новинарима на крају посете Москви, током које је разговарао са председником Русије Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим.

„Сада смо у позицији да њих молимо да се све то врати на УН, а то више није тако једноставно, јер је потребно доношење нове резолуције“, рекао је он.

Дачић је казао да јуче није „ништа рекао да би сакрио нашу политику“.

„Рекао сам да је наш циљ у овом тренутку да уђемо у ЕУ, јер сматрамо да је то једини начин да ми остваримо бољи живот за наше грађане. С друге стране, не треба нико да поставља питање или Европа или Русија. Напротив, треба да идемо у Европу, али никада не треба да сметнемо с ума да нам је Русија највећи и најбољи пријатељ“, рекао је Дачић.

Како је рекао, Путину је објаснио да Србија због свог географског положаја не припада руским интеграциони процесима и организацијама.

„Искрен однос и искрена политика биће у интересу и Србије и Русије“, рекао је он.

Дачић је навео да је Путин обећао да ће разговарати са најважнијим политичарима са Запада, укључујући и САД, „са циљем да сви буду упознати са проблемима око Косова“.

„Веома сам задовољан тиме што ми је рекао руски председник, видим да разуме ситуацију, да је упућен, да је озбиљно схватио важност да се у овом тренутку неке ствари решавају“, додао је српски премијер.