Прочитај ми чланак

Дачић: Решење за Косово немогуће пре америчких председничких избора

0

Трампова администрација боља за српске интересе – прихвата да треба да дође до компромиса који би био у интересу обе стране и не сматра да Србија треба само да призна независност Косова, рекао Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је велико питање када ће дијалог Београда и Приштине бити настављен и додао да није могуће постићи решење пре председничких избора у САД у новембру, имајући у виду постојећу ситуацију, пандемију и кризу у Приштини.

Дачић је, коментаришући која би америчка администрација била боља за дијалог – Доналда Трампа или Џоа Бајдена, рекао да за српске интересе свакако боља Трампова, јер је подстакла неке процесе, прихвата идеју да треба да дође до компромиса који би био у интересу обе стране и не сматра да је то питање завршено и да Србија треба само да призна независност Косова.

„Ово је први пут да је америчка администрација имала такав приступ, што је за нас веома битно јер отвара могућност за компромисе и договоре”, оценио је Дачић за портал Спутњик, пренео је Танјуг.

Он је додао и да је велико питање када ће дијалог бити настављен зато што се не зна шта ће бити на Косову и изразио наду да ће Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак ускоро покренути преговарачки процес.

Говорећи о дешавањима у Црној Гори, Дачић је поручио црногорској власти да проба да нађе заједнички језик са својим грађанима српске националности и својом црквом.

Како је рекао, једини пут за стабилност Црне Горе је договор, док избегавање дијалога само може да води ка даљој ескалацији сукоба.

„Веома је важно да се проблеми решавају дијалогом. За нас никакав проблем не представља да ли грађани Црне Горе желе да живе заједно са Србијом или желе да имају своју државу. Питање суверености и независности Црне Горе нема никакве везе са правима српског народа, грађана Црне Горе, којих има више од 28 одсто”, рекао је он.