Прочитај ми чланак

Дачић рачуна да је већ у Влади, али не зна шта му је Вучић спремио

0

Председник Социјалистичке партије Србије, Ивица Дачић, рачуна да ће бити део нове власти на републичком нивоу. Иако не жели да говори о томе која ће бити његова улога у новој подели карата и колико места у влади ће добити СПС, Дачићеве изјаве јасно сигнализирају да су разговори са СНС увелико започети.

Након избора деловало је да би формирање нове заједничке већине, чију окосницу би чинили СНС и СПС, могло да се доведе у питање:

Напредњаци нису презали да упуте отровне стрелице према својим коалиционим партнерима, а критике су се махом односиле на њихово понашање током недавно окончане изборне кампање.

„Оно што је важно за земљу је да је утицај украјинске кризе био огроман на резултате избора, и види се да се Србија драматично померила удесно. Нећемо формирати владу са онима који су злоупотребили поверење нашег народа“, поручио је он. Србија ће морати да се определи којим путем ће у будућност. За оне којима је све лако у изборној кампањи, нека наставе да се баве лагодном политиком, за њих неће бити места у влади“, поручио је Вучић у ноћи кад су саопштени изборни резултати.

После ове изјаве, уследило је лицитирање с ким СНС може да формира власт, а да то нису Дачићеви социјалисти; Вучић је јавно поручивао да има могућност да формира власт само са Савезом војвођанских Мађара, а у постизборној комбинаторици су се помињале и групације “Муфтијин аманет” и “Заједно за Војводину”.

На крају се испоставило да самостална, танка већина са СВМ, није могућа, имајући у виду да су, након поновљених избора, изгубили један мандат у Скупштини, који се преселио управо у руке социјалиста.

Пошто је прошао “први удар”, Дачић је прекинуо медијско тиховање, поручивши да су “грађани на изборима дали убедљиву подршку проевропским партијама”, а потом је изјавио да са напредњацима није разговарао о кадровским питањима у новој влади.

„Не зависи много тога од мене, јер није то сада питање математике. Већ 10 година смо са СНС и направили смо договор да нам Вучић буде заједнички председнички кандидат“, казао је Дачић, а потом додао, осврнувши се на наводе да неће бити у новој влади, “да оно што се пише углавном и не обистини“.

Управо ова изјава лидера СПС потврђује да су већ започети незванични разговори о формирању нове заједничке већине у Скупштини и да су његова очекивања да буде део нове власти.

Извори нашег портала из СНС потврђују да је до разговора са социјалистима заиста дошло, али да ће процес формирања нове Владе Србије трајати веома дуго.

“Још нису завршени ни избори. Након тога следе разговори са представницима парламентарних група, а затим и дијалог странака које могу да формирају већину. Контакт између СНС и СПС никад није прекинут, а разговори о новој већини су недавно започети. Неће бити великих препрека да се наше странке договоре и наставе сарадњу”, наводи наш саговорник.

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије већ десет година чине владајућу већину, након што је Ивица Дачић, 2012. године, напустио додаташњег коалиционог партнера из власти, Демократску странку.

Овога пута по први пут након 2012. године, СНС нема апсолутну већину а СПС има далеко бољу позицију и капацитет за преговоре у којима би мигао да тражи више.

Оно што се као проблем појавило је блискост социјалиста са Русијом, и њихова неспремност да подрже било какве санкције званичној Москви.

Како је Нова писала, Дачићу је практично постављен ултиматум, или да се одрекне русофилске политике или може да заборави на учешће у власти.

Оно што је евидентно је да се у међувремену реторика лидера социјалиста променила те да је европски пут постао поново приоритет Србије.

Ћутање СПС и Ивице Дачића о томе је трајало више од месец и по дана од избора. То се сада променило.

Остало је још само да се и парламентарни избори званично заврше, јер, веровали или не, још трају. Чека се још једно понављање избора у општини Бијановац, на изборном месту Велики Трновац.

Од резултата на овом гласању зависи да ли ће Албанци ући у парламент са једним послаником, због чега ће СПС остати без једног.