Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: „Присвајају Теслу, а убијали му породицу; нека Пленковић дође у Јасеновац“

0

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да изложба "Јасеновац - право на незаборав" није усмерена против Хрватске.

Како је рекао, изложба је усмерена против усташких злочинаца и оних који би да се ти злочини забораве или оправдају, те да не разуме зашто се Хрватска противила њеном постављању у УН.

Дачић је у Њујорку рекао да је „нажалост“ требало да прође 73 године да се у Уједињеним нацијама, организацији која је настала победом савезника над фашистичком Немачком, организује оваква изложба.

„Ова изложба приказује истину о Холокаусту и геноциду који се одвијао у логору Јасеновац и другим логорима смрти на територији Независне државе Хрватске над Јеврејима, Србима и Ромима“, сматра Дачић.

Он каже да не разуме критике Хрватске која се противила организовању ове изложбе, јер она, према његовим речима, није усмерена ни против кога „осим против злочинаца и оних који би желели да се то заборави или оправда“, а посебну захвалност упућује генералном секретару УН Антонију Гутерешу, који је одобрио одржавање изложбе.

„Овде се налазе чињенице о машини смрти и о логору смрти. Јасеновац је био једини концентрациони логор који није био под нацистичком Немачком и њиме су управљале Усташе“, рекао је Дачић и додао да је управо у Јасеновцу убијено највише људи у Европи.

Говорећи о „свирепости“ која се одвијала у Јасеновцу, Дачић је подсетио на „србосјек“, оружје које је измишљено да би се њиме убијали Срби.

Он је Хрватској замерио и што данас „присваја“ Николу Теслу а, према његовим речима, убијали су чланове и његове породице.

„Овом изложбом желимо да покажемо да је постојао режим који је имао систематски план да уништи не само Јевреје, већ и Србе који су живели на територији НДХ а тамо их је било милион и девет стотина“, указао је министар спољних послова.

Он је подсетио и да је на улазу у Јасеновац дуго стајала табла са натписом са усташким поздравом „За дом спремни“, а да је управо то поклич под којим су Срби у Јасеновцу убијани.

„Злочини се не смеју заборавити а ми нисмо имали прилике, због државе којој смо живели, Југославије, да говоримо о злочинима који су почињени над Србија“, рекао је Дачић, додајући да се у Југославији обављала симетрија кривице, односно није се толико говорило о злочинима према Србима да се не би изазивала љутња других народа у Југославији.

„Ово није уперено ни против кога, ово није пропаганда већ изношење историјских чињеница са именима, презименима и са тачним подацима колико је људи убијено“, истакао је.

Упитан да ли би требало организовати сличну изложбу и за Сребреницу, Дачић је рекао да су те две ствари неупоредиве и да постављање таквих питања представља релативизацију злочина који су почињени према Србима.

„Србија је увек била за истрагу злочина који су почињени у ратовима деведестих али то не може да потре бројке а овде је реч о стотинама хиљада људи у систематском геноциду и уништењу трећих становништава такозване НДХ, велике Хрватске која је била до Беогарда и која је обухватала и Сребреницу и која је била фашистичка творевина“, рекао је Дачић истичући да се то не односи на садашњу Хрватску већ на историјске чињенице.

Дачић: Нек дође Пленковић у Јасеновац, да се поклони

Ивица Дачић, који је у УН отвоио изложбу „Јасеновац-право на незаборав“, позвао хрватског премијера Андреја Пленковића да оде у Јасеновац и поклони се жртвама.

Јасеновац је један од, нажалост, највећих концентрационих логоа из периода Другог светског рата, подсетио је министар спољних послова Србије.

Исто тако, казао је, као што српски народ има довољно смелости, храбрости и морала да сагледа своје грешке у прошлости, да казни, ухапси и осуди оне који су вршили злочине над другим народима, и сви други народи имају обавезу да не рехабилитују злочинце.

„Исто тако као што Пленковић одлази у Јерусалим да се поклони сенима у Јад Вашему, очекујемо да то уради у Хрватској и самом Јасеновцу и да јасно дефинише и каже ко су жртве. Да ли је то 50, 100 или 700. Да је један човек убијен зато што је Јеврејин или Србин то је брука за човечанство“, поручио је Дачић.

Жртве које су пале не смеју бити узалудне, казао је Дачић на отварану изложбе и такође поручио да је време да Уједињене нације о овоме чују, виде и сазнају, зато што је истина о томе дуго година скривана.

Дачић је казао да холокауст и геноцид нема границе и не познаје никакве препреке. „Ми смо и оводе приликом организаицје имали противљење једне земље која је говорила да ми манипулишемо бројкама и чињеницама. Нема никаквих манипулација, овде су историјске чињенице, имена и презимена, изјаве преживелих…“, навео је Дачић.

Поручио је такође да Србија никога не оптужује осим злочинце и оне који бране те злочинце јер то је основа да се овако нешто понови у будућности.

„Ми овде нисмо дошли да се свадјамо, али наш народ је претрпео навеће жртве током Другог светског рата. Ми имамо обавезу да се тога сећамо. Због тога смо ми овде, а због тога су формиране УН, да се фашизам више не понови и ми чврсто стојимо у том уверењу“.

Подсетимо, београдски медији пренели су пре два дана вест да је Хрватскапокушала да спречи отварање изложбе у седишту УН у Њујорку, а након тога званичници из Хрватске су саопштили да Србија покушава да искриви историју, представљањем погрешних података.