Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ПРЕТИ АЛБАНЦУ: Нека Муслију слави што још није у затвору

0

Ивица Дачић о последњим провокацијама председника Националног савета Албанаца. Његова идеја о припајању Прешевске долине Косову је пусти сан

ПОЗИВИ Јонуза Муслијуа на припајање Прешевске долине Косову су пусти снови и он треба да се захваљује Богу што досад није ухапшен. Осим, ако ЕУ не сматра и да је Прешево „специфичан и јединствен случај“, што ме не би изненадило.

Овако је потпредседник Владе Ивица Дачић, за „Новости“, реаговао на последње провокације председника Скупштине општине Бујановац, који је после изјашњавања Каталонаца позвао Београд и међународну заједницу да признају референдум Албанаца на југу централне Србије из 1992, кад су гласали за „припајање Прешевске долине Косову“.

Стручњаци тврде да надлежни правосудни органи немају много простора за позивање на одговорност Муслијуа, али да би његове поруке могле бити основ да буде разрешен са места председника Националног савета Албанаца.

Како за „Новости“ каже Владан Петров, професор уставног права, национални савети не служе за промоцију политичких циљева, већ за заштиту права мањина:

– Зато би, у најмању руку, требало преиспитати како Муслију води ову институцију. У његовим речима нема директног позивања на рушење уставног поретка и оне се могу тумачити као вербална провокација. Али надлежни органи, пре свих тужилаштво и службе безбедности, треба да прате да ли су ове изјаве праћене и активностима на терену.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже, за „Новости“, да последње изјаве „нису ништа ново од Муслијуа, који наставља и даље исту реторику као и пре десет година, верујући да ће успети да оствари нешто што ни међународна заједница, ни Албанци са тих простора не верују да је могуће“:

ТУЖИЛАШТВО ЋУТИ

ЈОШ 21. априла „Новости“ су од Републичког јавног тужилаштва затражиле информацију да ли је Муслију починио неко кривично дело због изјава да уједињењу Албаније и Косова треба придодати Прешево, Бујановац и Медвеђу и да је кључни тренутак да Албанија и Косово покажу Србији да је то део Албаније, као и да ли ће Тужилаштво реаговати ако за то има основа. Питање смо поновили и после последњих изјава Муслијуа, али одговор нисмо добили. (Д. Р. Ђ.)

– Муслију обавља две значајне функције за које прима плате из буџета Србије. А за три године, колико је председник Националног савета Албанаца, није предложио увођење ниједног уџбеника за децу која уче на албанском. Требало би да поклони више пажње решавању проблема Албанаца на локалу, него личној промоцији.

НА ЦРНОЈ ЛИСТИ ВАШИНГТОНА

ПОСЕБНО је интересантно позивање Муслијуа на подршку међународне заједнице у остваривању сепаратистичких тежњи, јер је управо због таквих изјава, али и због веза са тзв. Ослободилачком војском Прешева, Бујановца и Медвеђе и оружаним сукобом који су изазвали на југу Србије 2001, он под санкцијама САД. Вашингтонска администрација уврстила га је прошле године на црну листу непожељних особа, за које се сумња да подржавају насиље и тероризам.