Прочитај ми чланак

Дачић: Прекинути успаванку и реално сагледати ситуацију на Косову и Метохији

0

Београд — Са око пола сата закашњења почела је седница Скупштине Србије на којој се расправља о Предлогу резолуције о КиМ. У Скупштини је и председник Николић.

Седница је била заказана у 11 часова, а у сали су осим посланика, чланови владе, доректор Канцеларије за КиМ Александар Вулин и Дејан Павићевић, који се тек вратио из Брисела где је учествовао у техничком дијалогу с Приштином.

Одмах на почетку седнице шеф посланичке групе ДС Борко Стефановић је тражио да се дуплира време предвиђено за трајање седнице, што је председник Скупштине Небојша Стефановић одмах ставио на гласање, али је тај предлог подржало само 67 посланика па он није усвојен.

Ивица Дачић: Суверенитет Србије на Косову готово да не постоји

Премијер Србије Ивица Дачих образложио је, у име предлагача, предлог резолуције. Том приликом је рекао да влада и председник Србије не предлажу само текст резолуције и платформе о Косову и Метохији, већ да желе да се нађе решење.

На данашњој седници треба да се реално сагледа ситауција на Косову и Меотхији, додао је Дачић указујући да док се годинама расправљао о резолуцијама и декларацијама, на Косову од 1990. тече процес учвршћивања независноти, расте притисак на Србе, нема повратка и расветљавања проблема несталих.

„Суверенитет Србије на Косову и Метохији готово да не постоји. Ми данас треба да тражимо подршку за политику која ће прекинути успаванку да је довољно сакрити се иза резолуција и да ће проблем Косова бити решен“, рекао је Дачић у обраћању посланицима на седници на којој се расправља о Предлогу Резолуције о КиМ.

Грађани, додао је, очекују одговоре на питања, одговоран однос према расправи, без међустаранцких надметања и уколико је могуће без надметања у оптужбама ко је крив

Дачић је подсетио да је прошле године обележено 100 година од ослобођења Косова од турске власти, а да је данас тамо тешка ситуацију у којој је угрожен териотријални интегритет и сувренитет и национални и државни интерес Србије. „Косовом управљању команданти ратних јединица са којима смо ратовали, а данас са њима разговарамо. То је на жалост реалност“, нагласио је премијер и додао да је питање шта може да се уради да се та ралност промени.

Косово није једноставна тема, додао је Дачић и навео цитат Јована Скерлића да је „сваки камен на Косаову успомена на тешке ране“.

„Без обзиора да ли је Косово у саставу Србије или не, и у време турске окупације није се мењао однос српског народа према Косову, Косово је велика мисао без обзира ко данас тамо има суверенитет. Косово је српски архетип, тема везана за српске корене, сеобе али и за деобе“, додао је Дачић.

„На Косову је изузетно тешка ситуација и сврха седнице није раправљање о неколико страница текста резолуције већ да ли смо у могућности да реално сагледамо ситауцију у којој се налазимо, спољнополитички положај Србије и могућности да правилно рашење“, рекао је Дачић.

Од таквог приступа зависи да ли ћемо водили оствариву, реалну политику или ћемо само донети још једну резолуцију, рекао је Дачић.

Председник Скупштине је потом одредио паузу до 13.10 због консултација са шефовима посланичких група о амандману ДС-а који, како тврди премијер Дачић, практично тражи прекид техничких разговора у Бриселу.

 

(Б92 – Танјуг)