Прочитај ми чланак

Дачић: Овакав споразум не можемо да потпишемо!

0

ivica-dacic-1343860942-192803

(Танјуг, Политика, Бета)
БЕОГРАД – Овакав какав је споразум са Приштином не можемо да потпишемо, покушаћемо да га побољшамо, изјавио је премијер Србије Ивица Дачић, најавивши да ће одлука о судбини споразума бити донета у понедељак на седници Владе Србије.

Дачић је рекао да није реч само о томе да ли ће споразум бити потписан, јер чак и када би то било учињено, он би био неспроводив на терену.

„На влади ће у понедељак бити донета коначна одлука. У Брисел ће се ићи само уколико се прихвати да се потпише споразум. Уколико се не прихвати, у писаној форми одлука владе ће бити прослеђена Бриселу“, рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да је сигурно да ће државни врх бити јединствен у одлуци и да каква год она била, то неће зауставити пут Србије ка Европи.

Дачић је оценио да неприхватање споразума не значи и да су преговори завршени.

„Ми желимо да се настави даље да се тражи решење“, рекао је он, додавши да спорна питања могу само преговорима да буду решена.

„Ми смо спремни на компромис, али само уколико постоји више разумевања за наше ставове“, рекао је Дачић, прецизирајући да се то, пре свега, односи на питање полиције и правосуђа у заједници српских општина на Косову и Меохији.

Дачић је рекао да је, и ако сада не буде договора, немогуће рећи да се неће даље разговарати о Косову.

„Сигурно ће се разговарати. Ко ће разговарати и у ком формату, на крају није ни битно, али мислим да ће жеља да се наставе разговори сигурно постојати“, рекао је премијер.

Он је напоменуо да ће сутра о свему обавестити све политичке партије и додао да треба свему рационално приступити, истичући да није први пут да „се налазимо у оваквим проблемима“.

Тензија постоји, сматра он, зато што су наметнути рокови и зато што је на последњем састанку најављено да се Кетрин Ештон и ЕУ више тиме неће бавити. „А то значи да би са условима које имамо наше питање даљег напредовања у европдским интеграцијама практично било одложено до краја 2014. године, нагласио је премијер.

Дачих сматра да је сада потребно не само државно јединство, него општи консензус.

„Имамо га у државном руководству, али у јавности не би требало изазивати поделе и довести до тога да се људи, малтене, изјашњавају јесу ли за ЕУ или не. То није добро јер је наш интерес да идемо у ЕУ због нас, а не због ЕУ“, рекао је Дачић.

Најављујући да следеће недеље иде у Москву, премијер је рекао да је наш интерес да се што више зближавамо са Русијом и другим државама и да тражимо и друге начине интеграција, јер морамо да штитимо наше националне интересе.

На питање може ли руска рука да нас извади из „живог блата“, Дачић је одговорио:Може, али не у ЕУ. И у томе и јесте проблем.

Прецизирајући шта је ЕУ понудила у споразуму, који је за Београд неприхватљив, он је рекао да је предложено формирање заједнице српских општина која ће функционисати на основу косовских закона и европске повеље о локалној самоуправи.

Она би надлежности црпила из општинских надлежности које би пребацили на заједницу, да Приштина неће дати ниједну додатну надлежност тој заједници сада, а у будућности ће можда да размисли и да регионална КПС не буде за север, него да обухвати и јужну Митровицу.

„То аутоматски доводи до односа 65 према 35 у корист Албанаца и да нема апелационог суда, него да то буде неки шетајући суд који би повремено долазио на север. Овако како је понуђено, ми стварно немамо шта да прихватимо“, рекао је Дачић.