Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ОТКАЗАО ПУТ У ЗАГРЕБ: Неће у геноцидно – фашистичку државу

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић отказао је учешће на неформалном састанку министара спољних послова Процеса сарадње у југоисточног Европи у Загребу.

 

Он је то учинио због изјава шефа хрватске дипломатије Давора Штира.

„Имајући у виду последња јавна иступања министра спољних и европских послова Хрватске Давора Штира, која одударају од основних принципа поштовања добросуседских односа и промоције регионалне сарадње и која нарушавају достигнути ниво поверења и разумевања темељних вредности сарадње и поштовања националног интегритета, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић отказао је учешће на предстојећем састанку у Загребу“, саопштило је министарство спољних послова Србије.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

У саопштењу се наводи да су Влада Србије и министар Дачић у више прилика истакли посвећеност даљем развоју сарадње у региону и очувању стабилности региона, али да насупрот томе, Хрватска која се декларативно залаже за европску интеграцију региона и јачање регионалне сарадње, „својим конкретним чињењем показује управо супротне тежње“.

„Улога Србије у том процесу оцењена је од стране Европске уније и бројних других партнера као кључна, а Србија је у више наврата истакнута као сидро стабилности региона“, наводи се у саопштењу поводом откзивања учешћа на скупу 3. марта.

Министарство је оценило да се Хрватска сада као чланица ЕУ, за разлику од периода када је преговарала о чланству, понаша на начин који је у супротности са основним вредностима ЕУ и постулатима Уније.

„Више пута смо указивали на потребу да се хрватске власти дистанцирају од покушаја рехабилитације Независне државе Хрватске, која је у историји остала записана као фашистичка и усташка творевина чији су челници извршили бројне зверске злочине и геноцид над припадницима српског, јеврејског и ромског народа. То се односи не само на рехабилитацију Степинца, већ и на коришћење усташког поздрава ‘За дом спремни’, називање улица именом усташког министра Милета Будака, подизања споменика усташком терористи Барешићу, итд“, наводи се у саопштењу.

Србија је у Другом светском рату дала огроман допринос борби против фашизма и за разлику од НДХ, била је на страни сила победница, наводи се у саопштењу и додаје да Србија од такве политике никада неће одступити, јер је „то вредносно питање, око кога не може бити компромиса“.

Министарство је навело да је у реаговањима хрватских званичника, пре свега министра Штира, „приметан критички дискурс не према зверствима која су чињена током периода НДХ, већ управо супротно – према легитимним захтевима Републике Србије да се Република Хрватска, као чланица Европске уније, огради од такве прошлости и санкционише сваки покушај ревизионизма усташке политике“.

„Упркос свему томе, дубоко смо уверени да чак ни различита историја не треба да буде препрека међусобним односима и да је нужно потребно да се усредсредимо на питања од заједничког интереса и да заједнички радимо у бројним областима са само једном идејом водиљом – да идемо напред и да гледамо у будућност, а не на прошлост“, наводи се у саопштењу.