Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ОДГОВАРА АМБАСАДИ САД: Србија неће сопствену земљу третирати као суседну

0

Министар спољних послова Ивица Дачић одговорио амбасади САД у Београду објаснивши зашто је на новчаници од 100 долара написао "Косово је Србија" и потписао се.

Наиме, шеф српске дипломатије прикључио се интернет изазову и на новчаници од 100 долара, с ликом Бенџамина Френклина, написао „Косово је Србија“. Идеја те акције је да се та порука шири, будући да новчанице иде „из руке у руку“.

Након објављивања те фотографије реаговала је и амбасада САД која му је поручила да би требало да размисли о речима Френклина.

„Уместо што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, министар Дачић би можда могао да размисли о његовој изјави: ‘Буди у рату са својим пороцима, у миру са својим суседима'“, наводи се у одговору Амбасаде САД у Београду за Радио Слободна Европа.

Сада је Дачић одговорио амбасади, рекавши за Спутњик да „не да није уништио новчаницу од сто долара, нити увредио Бенџамина Френклина, вец́ је поступио потпуно у складу са суштинском идејом тог америчког великог научника и државника“.

„Србија ће се увек борити против сваке порочне и лажне нарко државе и увек ћемо тежити миру са свим суседима. Србија само никад неће третирати сопствену земљу као суседну као што то нец́е чинити ни Америка. И као сто то не би чинио ни Бенџамин Френклин. Оно што сам учииио је поштовање универзалног принципа свих признатих држава, па и САД и Србије“.

Поводом преговарачке битке за будућу судбину Косова и Метохије, Дачић је подсетио на још једну мудру поруку Бенџамина Френклина која гласи: „Онај ко има стрпљења може имати шта хоће“.